ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Συνελήφθη φερόμενος ως διακινητής ναρκωτικών, επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ

Μεξικό: Συνελήφθη φερόμενος ως διακινητής ναρκωτικών, επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Υπό κράτηση τέθηκε χθες Τετάρτη 22/11 στο Μεξικό ένας φερόμενος ως διακινητής φαιντανύλης, καταζητούμενος στις ΗΠΑ, οι Αρχές των οποίων προσέφεραν αμοιβή 3 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Ο Νέστορ Ισίδρο Πέρες Σάλας, ή «Νίνι», φέρεται να είναι στενός συνεργάτης των γιων του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν, ή «Ελ Τσάπο», εγκάθειρκτου στις ΗΠΑ.

Τέθηκε υπό κράτηση στην Κουλιακάν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο συλλήψεων και ΜΜΕ.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον «Νίνι» ότι είναι επικεφαλής της ασφάλειας των γιων του «Τσάπο» Γκουσμάν, ή «Τσαπίτος», όπως αποκαλούνται.

Οι μεξικανικές Αρχές εξέδωσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ τον έναν από τους «Τσαπίτος», τον Οβίδιο Γκουσμάν. Άλλοι τρεις γιοι του «Τσάπο» όμως παραμένουν ακόμη ελεύθεροι.

Οι αμερικανικές Αρχές λένε πως ο «Νίνι» διακινεί για λογαριασμό του καρτέλ Σιναλόα «τεράστιες» ποσότητες φαιντανύλης, του συνθετικού ναρκωτικού που ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους τοξικομανών από υπερβολική δόση κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί πως ο κ. Πέρες Σάλας εργάζεται «άμεσα» για τη φράξια γιου του «Τσάπο», του Ιβάν Αρτσιβάλντο Γκουσμάν Σαλασάρ, ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα το τρέχον διάστημα μαζί με τον Ισμαέλ «Μάγιο» Σαμπάδα, ιδρυτικό μέλος της συμμορίας.

Λέει ακόμη πως διευθύνει τους «Νίνις», ένοπλη ομάδα «εξαιρετικά βίαιη», στην οποία έχει ανατεθεί η ασφάλεια των «Τσαπίτος».

Τον Απρίλιο, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης άσκησε δίωξη στον «Νίνι» για συνωμοσία με σκοπό την εισαγωγή φαιντανύλης, κοκαΐνης και μεθαμφεταμινών στην αμερικανική επικράτεια, κατοχή οπλοπολυβόλων και αντίποινα εναντίον μαρτύρων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το καρτέλ Σιναλόα θεωρείται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) υπεύθυνο «σε μεγάλο βαθμό» για τη διακίνηση φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Η φαιντανύλη, πολύ ισχυρό συνθετικό οπιοειδές, 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερο από την μορφίνη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές προκαλεί μεγάλο μέρος των θανάτων από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, οι οποίοι άγγιξαν τους 107.000 το 2021. Παράγεται με βάση χημικές ουσίες που συχνά εξάγονται από την Κίνα και, πάντα σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εισάγεται στην αμερικανική επικράτεια κυρίως από μεξικανικά καρτέλ.

Η σύλληψη του «Νίνι» ανακοινώθηκε προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο οικοδεσπότης διαβεβαίωσε πως «εργαζόμαστε πλάι-πλάι για να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση όπλων και να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα και την επιδημία οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης».

ΗΠΑ και Μεξικό ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως έκλεισαν συμφωνία με την Κίνα για να μειωθεί η ροή των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαιντανύλης από τον ασιατικό γίγαντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ