ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μεγαλειώδης παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης

Γαλλία: Μεγαλειώδης παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης
REUTERS/ BENOIT TESSIER

Με φαντασμαγορικό τρόπο γιορτάζει η Γαλλία την Ημέρα της Βαστίλης. Πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι κυματίζει μια μεγάλη γαλλική σημαία, ενώ στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων έγινε η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση με πάνω από 3.000 στρατιώτες και φρουρούς και δεκάδες ελικόπτερα.

Αυτοί που τράβηξαν τα βλέμματα πάνω τους, ωστόσο, στη φετινή παρέλαση, ήταν οι έξι Μαόρι στρατιώτες, αφού η Γαλλία τίμησε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.Όντας ξυπόλητοι, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και έχοντας τα πρόσωπά τους βαμμένα, έδωσαν έναν εξωτικό τόνο στον όλο εορτασμό.

Με τη μεγαλειώδη παρέλαση τα στρατεύματα σηματοδότησαν το ρόλο των χωρών τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Σομ, πριν από έναν αιώνα.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφτασε στην εκδήλωση με ένα ανοιχτό στρατιωτικό τζιπ, περικυκλωμένος από την έφιππη φρουρά, ενώ παρόντες ήταν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Μεταξύ αυτών στην εξέδρα των επισήμων παρευρίσκονταν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέη, και ο αυστραλός κυβερνήτης-στρατηγός σερ Πίτερ Γκοσκροουβ.

Πάνω από 70 αεροσκάφη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας πετούσαν σε σχηματισμούς στον αέρα, διαμορφώνοντας τον Πύργο του Άιφελ, σε ένδειξη στήριξης της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 από το Παρίσι, αφήνοντας πίσω τους καπνό στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ