ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Την Παρασκευή το πρωί ξεκινάει η εκεχειρία ανακοίνωσε το Κατάρ

Γάζα: Την Παρασκευή το πρωί ξεκινάει η εκεχειρία ανακοίνωσε το Κατάρ
AP Photo / Abed Khaled, File

Η εκεχειρία στη Γάζα θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 7 το πρωί σύμφωνα με το Κατάρ.

Η πρώτη ομάδα ομήρων σύμφωνα με το BBC, θα απελευθερωθεί στις 16:00 το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το Κατάρ που μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είπε πως έχει ληφθεί μια λίστα με τους αμάχους που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα, και συμπλήρωσε πως η πρώτη ομάδα πολιτών θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

Δεκατρείς όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν την Παρασκευή, δήλωσε ο Ματζίντ αλ-Ανσαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σημειώνοντας ότι κάποιοι από τους ομήρους είναι ηλικιωμένες γυναίκες, και παιδιά.

Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό και η ιδέα είναι να γίνει η μεταφορά όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για όλα τα μέρη, είπε.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι τα κριτήρια για το ποιος θα αποφυλακιστεί ήταν «καθαρά ανθρωπιστικά». «Να βγουν από το κακό οι γυναίκες και τα παιδιά το συντομότερο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι το Κατάρ αναμένει να απελευθερωθούν ορισμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ, «ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης ομήρων γύρω στις 4 το απόγευμα».

Ο Ματζίντ αλ-Ανσαρί είπε ότι το χρονοδιάγραμμα, για την έναρξη της εκεχειρίας στις 7 το πρωί και την απελευθέρωση των ομήρων στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, αφορά μόνο την πρώτη ημέρα της τετραήμερης παύσης των μαχών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για την πρώτη ομάδα των 13 ομήρων που θα απελευθερωθούν την Παρασκευή. Σύμφωνα με τη συμφωνία, 50 όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης παύσης των μαχών.

Επιβεβαιώνουν Ισραήλ και Χαμάς την ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων

Το Ισραήλ και η Χαμάς επιβεβαίωσαν με ανακοινώσεις τους την ανακωχή.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν αύριο.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν αύριο.

Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ