ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αντιδρά στον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον

Η Τουρκία αντιδρά στον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον
REUTERS/Neil Hall

H Τουρκία είναι διατεθειμένη να γυρίσει σελίδα μετά τις υποτιμητικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της χώρας του, διεμήνυσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.

Ωστόσο έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις Λονδίνου- Άγκυρας θα πληγούν, εάν ο Τζόνσον επαναλάβει τέτοιου είδους ύβρεις.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, τον οποίο διόρισε στην θέση του υπουργού Εξωτερικών η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κέρδισε έναν «διαγωνισμό υβριστικής ποίησης κατά του προέδρου Ερντογάν», τον οποίο είχε διοργανώσει το βρετανικό περιοδικό Spectator νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Τα αρνητικά του σχόλια κατά του Ερντογάν και της Τουρκίας είναι απαράδεκτα... Εντούτοις είμαστε βέβαιοι για ένα πράγμα, ότι οι βρετανό-τουρκικές σχέσεις είναι σημαντικότερες από αυτό και δεν μπορούν να καθίστανται όμηροι αυτών των δηλώσεων», επισήμανε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων αναμένουμε μια θετικότερη συμπεριφορά από τον κ. Τζόνσον» τόνισε ο ίδιος, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

Από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah περιέγραψε τον Μπόρις Τζόνσον ως έναν πολιτικό γνωστό «για την αντιτουρκική και ευρωσκεπτικιστική στάση του όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου», με τον συντάκτη να υπογραμμίζει ότι ο διορισμός του «εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον των διεθνών σχέσεων της Βρετανίας».

Άλλες εφημερίδες επισήμαναν τις τουρκικές ρίζες του Τζόνσον και δεν αναφέρθηκαν στο ποίημά του κατά του Ερντογάν. Μάλιστα, ο προπάππος του Τζόνσον ήταν στέλεχος της αντιπολίτευσης στα τέλη της οθωμανικής περιόδου και είχε λιντσαριστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του πριν από τον διορισμό του Τζόνσον, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου:

Τι να του έλεγα; Ας τον βοηθήσει ο Θεός και να τον συμμορφώσει κι ελπίζω ότι δεν θα κάνει άλλα λάθη και θα καταβάλει προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους Τούρκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ