ΚΟΣΜΟΣ

Σειρήνες της αεράμυνας ηχούν σε χωριά του Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας

Σειρήνες της αεράμυνας ηχούν σε χωριά του Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Leo Correa

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις μερικά λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή τεσσάρων ημερών με τη Χαμάς.

Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής καμιά εκτόξευση ρουκετών από πλευράς μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στον θύλακα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στις 4 το απόγευμα θα απελευθερωθούν 13 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ παράλληλα, αν και παραμένει άγνωστο αν θα γίνει ταυτοχρόνως θα απελευθερωθούν, το Ισραήλ θα αποφυλακίσει 39 Παλαιστίνιους κρατουμένους

Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, που μεσολάβησε για να γίνει πραγματικότητα η ανταλλαγή, διευκρίνισε ότι οι 13 όμηροι θα είναι μόνο γυναίκες και παιδιά, ενώ τα μέλη των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάραν ακοίνωσε και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στη Ντόχα. Συγκεκριμένα, ο Δρ Majed al Ansari ανέφερε ότι η πρώτη ομάδα θα αποτελείται από 13 άτομα και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες.

Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ ανέφερε ότι η παύση του πυρός θα διαρκέσει όπως έχει συμφωνηθεί για τέσσερις ημέρες: «Η πρώτη ομάδα αμάχων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα θα είναι γύρω στις 4 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Θα είναι 13 στον αριθμό, γυναίκες και παιδιά μόνο ενώ οι όμηροι των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη τόνισε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών πήγαν «πολύ καλά» και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ