ΚΟΣΜΟΣ

Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει δυνατό

Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει δυνατό
reuters

Το Ισλαμικό Κράτος έχασε έδαφος ίσο με το μέγεθος της Ιρλανδίας. Αυτό υποστήριζε τουλάχιστον η αμερικανική εταιρεία ερευνών IHS που πριν από λίγους μήνες εξέδωσε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία, το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει το ένα τέταρτο των εδαφών του στη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος παραμένει παντοδύναμο και ισχυρό τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, παρότι Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ρώσοι, συντονίζουν τις ενέργειές τους με σκοπό να επιφέρουν πλήγματα τους τζιχαντιστές του χαλιφάτου.

Την παραπάνω διατύπωση έρχεται να ενισχύσει και η ανακοίνωση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αμερικής.

Το FBI προχώρησε τον προηγούμενο μήνα στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων με στόχο να σταματήσει τα σχέδια του ISIS, όπως δήλωσε ο διευθυντής του FBI, James Comey, μιλώντας σε ένα πάνελ Αμερικανών νομοθετών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ίδιας ακρόασης, ο διευθυντής της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Nicholas J. Rasmussen, υπογράμμισε ότι η δυναμική του ISIS να εξαπολύει επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία δεν έχει ελαττωθεί, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση έχει χάσει σημαντικά εδάφη.

jihad

Πηγή: REUTERS/Stringer/Files

Φαίνεται λοιπόν ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες, το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε ήττα επιδιώκει να την αντισταθμίσει με νίκες σε άλλα μέτωπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λιβύη, όπου το καταφέρνει με σχετική ευκολία. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η απώλεια εδαφών περιορίζουν σημαντικά τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους. Όμως οι τζιχαντιστές παραμένουν ισχυροί και απειλούν τόσο τον μουσουλμανικό κόσμο όσο και τη Δύση.

ISIS

Πηγή: eurokinissi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ