ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – ΕΕ: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Γιόχανσον-Γερλίκαγια

Τουρκία – ΕΕ: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Γιόχανσον-Γερλίκαγια
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Η παράτυπη μετανάστευση, η ασφάλεια των συνόρων και η καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησαν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 23/11, ο δεύτερος διάλογος υψηλού επιπέδου Τουρκίας-ΕΕ για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια.

Όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και σημαντικός εταίρος της ΕΕ για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Η Ίλβα Γιόχανσον και ο Αλί Γερλίκαγια αντάλλαξαν απόψεις για τις αντίστοιχες πολιτικές και δράσεις τους σχετικά με την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και συζήτησαν κοινές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων και της καταπολέμησης της διακίνησης μεταναστών. Εξέτασαν επίσης πώς να ενισχύσουν τη συνεργασία των αντίστοιχων υπηρεσιών μετανάστευσης και επιβολής του νόμου.

Παράλληλα, ενώ ανανεώνουν την κοινή τους επιθυμία να καταλήξουν σε επιτυχή ολοκλήρωση στην εκπλήρωση των κριτηρίων αναφοράς στο πλαίσιο του διαλόγου για την απελευθέρωση της βίζας και να εντείνουν τη συνεργασία για τον σκοπό αυτό, θα διερευνήσουν, στο μεταξύ, τρόπους διευκόλυνσης των ταξιδιών για τους Τούρκους πολίτες μέσω της επιτάχυνσης της έκδοσης βίζας.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία και τις αμοιβαίες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας για την επιβολή του νόμου.

Τέλος, συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά σε επίπεδο τεχνικών και ανώτερων αξιωματούχων για να εξετάζουν την πρόοδο της συνεργασίας για τα κοινά συμφέροντα στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ