ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Όσκαρ Πιστόριους

Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Όσκαρ Πιστόριους
Ο Όσκαρ Πιστόριους (AP Photo/Siphiwe Sibeko, Pool, File)

Ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους πρόκειται να αποφυλακιστεί υπό όρους, 10 χρόνια μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

«Το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει την υπό όρους αποφυλάκιση του κ. Οσκαρ Πιστόριους από τις 5 Ιανουαρίου 2024», αναφέρεται στην ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπηρεσιών έπειτα από την απόφαση ad hoc επιτροπής στην φυλακή κοντά στην Πρετόρια όπου εκτίει την ποινή του ο Οσκαρ Πιστόριους.

Σύμφωνα με το BBC, η μητέρα της Στέενκαμπ δεν ήταν αντίθετη με την αποφυλάκιση υπό όρους και την καταβολή εγγύησης, αλλά - σε μια επιστολή που έστειλε στην επιτροπή αποφυλάκισης - αναφέρει ότι αναρωτιέται εάν τα «τεράστια θέματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως «θα ανησυχούσε για την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας» που τώρα έρχεται σε επαφή μαζί του.

Η Τζουν Στέενκαμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση αποφυλάκισης που έγινε σήμερα, Παρασκευή 24/11 στη φυλακή Ατέριτζβιλ, κοντά στην Πρετόρια. Ο σύζυγός της και πατέρας της Ρίβα, Μπάρι πέθανε νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με την Τζουν, η πίεση και στους δύο ήταν τεράστια.

Θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για την διαχείριση των εκρήξεων θυμού, ανακοίνωσε η οικογένεια του θύματος.

«Θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για τις εκρήξεις θυμού, να προσφέρει κοινωφελές έργο και να ακολουθήσει θεραπεία για την βία κατά των γυναικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της οικογένειας Στέενκαμπ.

Τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου 2013, ο Νοτιοαφρικανός αθλητής, σκότωσε τη σύντροφό του, το 29χρονο μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ, πυροβολώντας τη στην οικία τους στην Πρετόρια. Ο ίδιος ισχυρίστηκε αργότερα ότι την μπέρδεψε για διαρρήκτη.

Ο Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε το 2014, πρωτοδίκως, σε πέντε χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από δίκη αρκετών μηνών που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.

Το 2016 του επιβλήθηκε νέα ποινή φυλάκισης έξι ετών, μετά από έφεση που είχε προηγηθεί, ποινή που εξακολουθεί να θεωρείται επιεικής από την εισαγγελία.

Βάζοντας τέλος σε ένα μακρύ νομικό έπος, το Ανώτατο Εφετείο καταδίκασε τελικά τον Όσκαρ Πιστόριους, τον Νοέμβριο του 2017, σε 13 χρόνια και 5 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ