ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι ότι ο πόλεμος στη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο ισλαμιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Φόβοι ότι ο πόλεμος στη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο ισλαμιστικών επιθέσεων στην Ευρώπη
AP Photo/Fatima Shbair, File

Aυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, βλέπουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας.  H μεγαλύτερη απειλή θεωρούν ότι  προέρχεται πιθανόν από «μοναχικούς λύκους», ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των οποίων είναι δύσκολοι.

Πάνω από 10 αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, είπαν στο Ρόιτερς ότι ενισχύουν την παρακολούθηση μαχητικών ισλαμιστών.

Αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους υφιστάμενους πόρους, που ήδη χρησιμοποιούνται εξαντλητικά για να αντιμετωπισθούν φερόμενες απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, καθώς ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι κάνει λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες συγκλίσεις απειλών που έχουμε δει ποτέ».

Αξιωματούχος των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο καλύτερος «στρατολόγος» μαχητικών ισλαμιστών από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 και πως οι εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και δυτικών στόχων έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη.

Γερμανική πηγή που ενημερώθηκε από υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε πως η απειλή για τους αμάχους είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας, με τους κινδύνους να προέρχονται από μαχητικούς ισλαμιστές, ακροδεξιές οργανώσεις και τη Ρωσία.

Δύο επιθέσεις μαχητικών ισλαμιστών τον περασμένο μήνα στη Γαλλία και το Βέλγιο στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και αυτές οι δύο χώρες καθώς και η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αυξήσει τα επίπεδα του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή. Η Ιταλία έχει επιβάλει και πάλι μεθοριακούς ελέγχους με τη Σλοβενία επικαλούμενη τον κίνδυνο να εισέλθουν στη χώρα μαχητές.

Οι θάνατοι από ισλαμιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν ανάμεσα στο 2004 και το 2006, όταν οι επιθέσεις τροφοδοτούνταν από την αλ-Κάιντα, και κορυφώθηκαν και πάλι από το 2015 ως το 2018, όταν τις ενέπνεε το Ισλαμικό Κράτος.

Η απειλή για την Ευρώπη πιθανολογείται τώρα ότι μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Το Ισλαμικό Κράτος και η αλ-Κάιντα στρατολόγησαν χιλιάδες ξένους μαχητές και είχαν την ικανότητα να σχεδιάζουν ενορχηστρωμένες, συγχρονισμένες επιθέσεις στην Ευρώπη από τη σχετική ασφάλεια θυλάκων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος και η αλ-Κάιντα βρίσκονται τώρα σε υποχώρηση και ο κύριος στόχος της Χαμάς είναι το Ισραήλ.

Μοναχικοί λύκοι

Αξιωματούχοι στις δυνάμεις ασφαλείας λένε πως ο κύριος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πιθανόν επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» - επιτιθέμενους οι οποίοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, συχνά μέσω του Ίντερνετ, αλλά δεν έχουν επίσημους δεσμούς με καθιερωμένες οργανώσεις.

Το μέγεθος της απειλής για την ασφάλεια μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο καιρό το Ισραήλ θα συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, την οποία εξαπέλυσε ως απάντηση σε μια φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, και από την έκταση των ζημιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μολονότι μια εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στη Γάζα, αμφότερες οι πλευρές έχουν δηλώσει πως ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ