ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Με άλλα 13 παιδιά και γυναίκες θα συνεχιστεί το Σάββατο η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Γάζα: Με άλλα 13 παιδιά και γυναίκες θα συνεχιστεί το Σάββατο η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς
AP Photo/Vadim Ghirda, File

Οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς βρίσκονται πλέον σε πάτρια εδάφη, έχοντας ήδη υποβληθεί σε ιατρικούς ελέγχους και όπως έγινε γνωστό από τον ισραηλινό στρατό είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Τους ομήρους αρχικά παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός, τους μετέφερε στην Αίγυπτο και από εκεί τους παρέλαβαν οι υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ.

Όλα κύλησαν κατά γράμμα σε αυτή την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας στη διαδικασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους και τόσο οι δύο πλευρές, όσο και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα ελπίζουν να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα όταν και λήγει η κατάπαυση του πυρός.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής από τα ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ έλαβε τον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν και αύριο Σάββατο. Το Channel 12 μεταδίδει ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει άλλα 13 ονόματα, όπως και σήμερά, αλλά τα παιδιά που θα απελευθερωθούν θα είναι περισσότερα.

Εξάλλου, η απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών ομήρων (και οι άλλοι 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος), ήταν μόλις το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλα παιδιά και γυναίκες.

Έτσι θα συνεχιστεί η ανταλλαγή

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το Σάββατο.

Ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθερα ή όχι. Ο IDF ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους. Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφέρονται σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά. Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Αυτοί είναι οι πρώτοι 13 που απελευθερώθηκαν

Την Παρασκευή, η πρώτη ομάδα 13 Ισραηλινών ομήρων (και άλλων 10 Ταϊλανδών και ενός Φιλιππινέζου), υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, πέρασε μέσω του συνοριακού περάσματος από τη Λωρίδα της Γάζας στο έδαφος της Αιγύπτου και λίγο αργότερα παραδόθηκε στα χέρια της ισραηλινής Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Shin Bet) και εισήλθε στο έδαφος του Ισραήλ, μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ.



Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και το κλίμα πανηγυρικό στις τάξεις των οικογενειών, αλλά όχι μόνο. Η λίστα με τα ονόματα δόθηκε επίσημα από την ισραηλινή κυβέρνηση και οι φωτογραφίες τους προβλήθηκαν σε τεράστιες οθόνες στο Τελ Αβίβ. Μάλιστα, έγιναν γνωστές και οι δραματικές ιστορίες τους.

Η Margalit Mozes, 78 ετών, απήχθη από το σπίτι της στις 7 Οκτωβρίου. Δίδασκε για 25 χρόνια και έπλεκε μάλλινα καπέλα για πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Tel Hashomer του Ισραήλ ως εθελόντρια. Ο πρώην σύζυγός της, Gadi Mozes, κάτοικος του κιμπούτς, απήχθη επίσης. Η Margalit έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι λάτρης της φύσης και ιδιαίτερα των πουλιών.

Η Adina Moshe, 72 ετών, απήχθη επίσης από το σπίτι της αφού τρομοκράτες δολοφόνησαν τον σύζυγό της, Said (David ) Moshe. Η Adina είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Η Hanna Katzir -για την οποία η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία, σε ένα φρικτό παράδειγμα ψυχολογικού πολέμου- είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της.

Τρία μέλη της οικογένειας Mundar που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι ο 9χρονος Ohad, η 55χρονη μητέρα του Keren Mundar και η γιαγιά του Ruti, 78 ετών. Ο σύζυγος της Ruti, Avraham Mundar, παραμένει στη Γάζα.

Η 44χρονη Daniel Aloni και η 5χρονη κόρη της Emilia απήχθησαν από το Kibbutz Nir Oz ενώ επισκέπτονταν την αδελφή της Daniel. Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από το σπίτι της και μεταφέρθηκε στη Γάζα με ένα όχημα που οδηγούσε η Χαμάς -μια εικόνα που έκτοτε έχει γίνει σύμβολο του πολέμου. Η Adar έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα. Ένα από τα εγγόνια της, ο 38χρονος Tamir Adar, απήχθη επίσης στη Γάζα.

Γιορτή και στη Γάζα για τους 39 Παλαιστίνιους

Στις οικογένειές τους επέστρεψαν σήμερα Παρασκευή (24/11) σε πανηγυρικό κλίμα και οι 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς για την τετραήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την αναταλλαγή κρατουμένων.

Πρόκειται για 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε τρεις φυλακές του Ισραήλ και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απελευθέρωση των 13 ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο σημείο ελέγχου Beitunia, κοντά στη Ραμάλα, όπου τους υποδέχτηκε ένα πλήθος ανθρώπων με σημαίες και πυροτεχνήματα. Οι Παλαιστίνιες που αφέθηκαν ελέυθερες απαντούσαν σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σύμβολο της νίκης.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Νετανιάχου: Θα τους φέρουμε όλους πίσω

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε απόψε την απελευθέρωση 13 συμπατριωτών του που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.

«Ολοκληρώσαμε τώρα την επιστροφή του πρώτους από τους ομήρους μας. Αλλά τονίζω σε εσάς, τις οικογένειες των ομήρων, και σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ πως, δεσμευόμαστε για την επιστροφή όλων των απαχθέντων μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

«Κάθε ένα από αυτούς είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Η επιστροφή των ομήρων είναι ένας από τους στόχους του πολέμου. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επιστροφή όλων των ομήρων μας» είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας».

«Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι έχουν επιστρέψει», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα.

Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Χαγκάρι: Η καρδιά μας σε όσους είναι στη Γάζα

Το βράδυ της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την απελευθέρωση των 24 ομήρων υποστηρίζοντας πως όλοι είναι καλά στην υγεία τους μετά από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε απόψε ότι ο καθένας από αυτούς που επιστρέφουν σπίτι τους απόψε έχει ακόμα ένα μέλος της οικογένειας που δολοφονήθηκε ή κρατήθηκε αιχμάλωτος στη Γάζα» είπε ο Χαγκάρι και πρόσθεσε: «Το θέαμα των ομήρων που επέστρεφαν στο σπίτι και περνούσαν στο Ισραήλ μας έδωσε μια μεγάλη αίσθηση ανακούφισης και παρόλα αυτά η καρδιά μας είναι σε όλους τους άλλους ομήρους που κρατούνται ακόμα στη Γάζα» πρόσθεσε.

Μπάιντεν: Δεν σταματάμε εδώ

Ως την αρχή της διαδικασίας χαρακτήρισε τη σημερινή απελευθέρωση 13 Ισραηλινών ομήρων (μεταξύ των οποίων είναι έξι ηλικιωμένες γυναίκες και τέσσερα παιδιά), ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του.

«Σήμερα μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για τις οικογένειες που επανενώνονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνται όμηροι για σχεδόν 50 μέρες», ανέφερε αρχικά ο Μπάιντεν από το Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, όπου γιόρτασε την Ημέρα των Ευχαριστιών.

«Από σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με εκτεταμένη αμερικανική διπλωματία, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων τηλεφωνημάτων που έκανα από το Οβάλ Γραφείο σε ηγέτες σε όλη την περιοχή, οι μάχες στη Γάζα θα σταματήσουν για τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάμ Αλ Θάνι και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, που έπαιξαν διαμεσολαβητικό ρόλο, «για τη συνεργασία στην επίτευξη της συμφωνίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε πως πρέπει να τερματιστεί ο κύκλος στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι η τετραήμερη εκεχειρία είναι σημαντική ευκαιρία για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ