ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Χαμάς: 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σήμερα

Ισραήλ - Χαμάς: 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σήμερα
AP Photo/Majdi Mohammed

Δεκατέσσερις όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, όπως και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, κατά τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινικού κινήματος η οποία περιλαμβάνει και την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες 13 Ισραηλινοί όμηροι, γυναίκες και παιδιά, επέστρεψαν σπίτια τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών.

Μέχρι στιγμής η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τηρείται.

Nέα λίστα με τα ονόματα των ομήρων

Οι κρατικές αρχές του Ισραήλ έχουν στα χέρια τους νέα λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα, ενώ την ίδια ώρα η Χαμάς κυκλοφορεί βίντεο όπου φαίνονται μέλη να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ εξετάζουν τη λίστα με τα ονόματα στην οποία που πήραν από την Χαμάς, όπου υπάρχουν και παιδιά. Ο Συντονιστής Ομήρων του Ισραήλ, Γκαλ Χιρς, ενήμερωσε τις οικογένειες των ομήρων, αλλά ο κατάλογος δεν θα δημοσιοποιηθεί μέχρι οι όμηροι ν βρευούν με ασφάλεια στα χέρια του Ισραήλ.

Η Χαμάς από την άλλη προσπαθεί να εκμεταλευτεί επικοινωνικά την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους και δημοσιοποιεί ένα βίντεο, όπου τα μέλη της φαίνεται να φροντίζουν ηλικιωμένους και να τους παραδίδουν στα πληρώματα του Ερυθρού Σταυρού.

Υπευνθυμίζεται ότι η τετραήμερη ανακωχή εξασφαλίστηκε την περασμένη Τετάρτη 22/11, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου η συμφωνία που κλείστηκε προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Χθες Παρασκευή, 24/11, οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 από την Ταϊλάνδη και ένας από τις Φιλιππίνες, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους, με πανηγυρική υποδοχή.

Το Κατάρ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως έλαβαν τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αλλά δεν διευκρίνισαν ούτε τον αριθμό τους, ούτε την ώρα που θα αφεθούν ελεύθεροι.

AP Photo/Hatem Ali

«Γυρίζω σπίτι»

Στο Τελ Αβίβ, χαμογελαστά πρόσωπα ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι προβάλλονταν χθες, Παρασκευή το βράδυ στην πρόσοψη του μουσείου Τέχνης, μαζί με τις λέξεις «γυρίζω σπίτι».

AP Photo/Ariel Schalit

Κοντά στο νοσοκομείο Πέταχ Τικβά, σε προάστιο του Τελ Αβίβ, κόσμος επευφημούσε κι ανέμιζε σημαίες του Ισραήλ καθώς πλησίαζαν δυο ελικόπτερα που μετέφεραν ομήρους που απελευθερώθηκαν.

«Ήρθαμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά και τους ενήλικους που φθάνουν, είμαστε πολύ συγκινημένοι», είπε ο Νόα Χαλπέρν, που πήγε οικογενειακώς επιτόπου. «Θέλουμε όλοι να γυρίσουν σπίτια τους σώοι και αβλαβείς».

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν από τους μαχητές της Χαμάς όταν εξαπέλυσαν αιματηρή έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εγγυηθεί ότι θα επιστρέψουν όλοι στο Ισραήλ.

«Είμαι ευτυχής που ξαναβρήκα την οικογένειά μου. Επιτρέπεται να αισθάνεσαι χαρά, επιτρέπεται να δακρύσεις. Είναι ανθρώπινο», είπε ο Γιόνι Άσερ, που υποδέχθηκε τη σύζυγό του Ντορόν και τις δυο κόρες τους, δύο και τεσσάρων ετών, σε βίντεο που διένειμε το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.

«Αλλά δεν θα το γιορτάσω, δεν θα γιορτάσω προτού και οι τελευταίοι όμηροι να έχουν γυρίσει στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Η σύζυγός του έχασε τη μητέρα της όταν έγινε η επίθεση, ενώ ο αδελφός του και ο σύντροφος της πεθεράς του παραμένουν ακόμη όμηροι. «Μας περιμένουν ακόμη δύσκολες μέρες», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ