ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την ανταλλαγή του δεύτερου γκρουπ Ισραηλινών ομήρων - Τελεσίγραφο για την εκεχειρία

Θρίλερ με την ανταλλαγή του δεύτερου γκρουπ Ισραηλινών ομήρων - Τελεσίγραφο για την εκεχειρία
AP Photo/ Leo Correa

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου (25/11) η απελευθέρωση 13 ή 14 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, καθώς και επιπλέον 42 Παλαιστινίων κρατούμενων, που ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρησης, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, «θρίλερ» επικρατεί όχι μόνο σχετικά με τον ακριβή αριθμό των Ισραηλινών που πρόκειται να απελευθερωθούν, αλλά και με το πότε, αφού η Χαμάς ξαφνικά προέβαλε νέες απαιτήσεις και η διαδικασία «κόλλησε» εκ νέου.

Αρχικά, υπήρξε μπέρδεμα για τον αριθμό των ομήρων, καθώς ενώ οι Ισραηλινοί μιλούσαν για 13 άτομα, η Χαμάς σε ανάρτησή της στο Telegram έκανε λόγο για 14 ομήρους που μένουν ελεύθεροι.

Επίσης η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι είχε αποφάσισε να καθυστερήσει τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης ομήρων μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα αφήσει φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα, ενώ η Χαμάς λέει ότι τα φορτηγά ήταν μόλις 3!

Ομήρους ως τα μεσάνυχτα ή συνέχιση του πόλεμου

Από χίλια κύματα δείχνει πως θα περάσει η απελευθέρωση του δεύτερου γκρουπ των Ισραηλινών ομήρων. Συγκεκριμένα, αρχικά υπήρξε δίωρη καθυστέρηση καθώς φέρεται να προέκυψε πρόβλημα σχετικά με τον αριθμό των 13 ή 14 ατόμων που θα έμεναν ελεύθεροι από τη Χαμάς. Και ενώ περίπου στις 6.30 το απόγευμα φάνηκε ότι το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε και η διαδικασία ανταλλαγής τέθηκε σε εφαρμογή, τελικά η Χαμάς προέβαλε νέες απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικά, η στρατιωτική πτέρυγα ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση «μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων».

Από την πλευρά του ο IDF απέστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς, ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του δεύτερου γκρουπ των ομήρων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (25/11), τότε διακόπτεται η εκεχειρία και ξεκινούν εκ νέου οι εχθροπραξίες στη Γάζα.

Πώς φτάσαμε στο θρίλερ

Αρχικά, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των ομήρων σήμερα το βράδυ οφείλεται στις παραβιάσεις του Ισραήλ της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας εμποδίζοντας τα συμφωνηθέντα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα. Είπε ότι το Ισραήλ επέτρεψε μόνο τρία από τα 100 φορτηγά να φτάσουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πετώντας drones πάνω από τη νότια Γάζα. Από την πλευρά του, το Ισραήλ αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας.

Παράλληλα, η Χαμάς μέσω του BBC τονίζει ότι το Ισραήλ προέβη σε αλλαγή της λίστας των Παλαιστινίων κρατουμένων, που είχε συμφωνηθεί να απελευθερωθούν και ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστινίους στην περιοχή Beit Hanoun στη Γάζα.

Τι λέει ο ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η δεύτερη ημέρα εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έδωσε το περιθώριο μεταφοράς κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ είπε ότι η παύση του πολέμου επέτρεψε την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε ευρύτερες περιοχές.

Ήταν επίσης σε θέση να παραδώσει 129.000 λίτρα καυσίμου καθώς και μαγειρικό αέριο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Στη νότια πόλη Khan Younis το Σάββατο, μια μεγάλη ουρά ανθρώπων με δοχεία αερίου και άλλα εμπορευματοκιβώτια περίμεναν έξω από ένα πρατήριο καυσίμων ελπίζοντας να λάβουν μερικά από τα καύσιμα που παραδόθηκαν.

Ενίσχυση δυνάμεων στην είσοδο της φυλακής Ofer

Το Γαλλικό Πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων στην είσοδο της φυλακής Ofer. Στο βίντεο φαίνονται οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες φέρονται να αυξάνουν την παρουσία τους στην είσοδο της στρατιωτικής φυλακής Ofer, καθώς οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται ενόψει της απελευθέρωσης κρατουμένων κατά τη δεύτερη ημέρα της ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Την Παρασκευή (24/11), 14 Ισραηλινοί όμηροι, γυναίκες και παιδιά, επέστρεψαν σπίτια τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών. Μέχρι στιγμής η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας τηρείται.

Nέα λίστα με τα ονόματα των ομήρων

Οι κρατικές αρχές του Ισραήλ έχουν στα χέρια τους νέα λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα, ενώ την ίδια ώρα η Χαμάς κυκλοφορεί βίντεο όπου φαίνονται μέλη να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ εξετάζουν τη λίστα με τα ονόματα στην οποία που πήραν από την Χαμάς, όπου υπάρχουν και παιδιά. Ο Συντονιστής Ομήρων του Ισραήλ, Γκαλ Χιρς, ενήμερωσε τις οικογένειες των ομήρων, αλλά ο κατάλογος δεν θα δημοσιοποιηθεί μέχρι οι όμηροι ν βρευούν με ασφάλεια στα χέρια του Ισραήλ.

Η Χαμάς από την άλλη προσπαθεί να εκμεταλευτεί επικοινωνικά την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους και δημοσιοποιεί ένα βίντεο, όπου τα μέλη της φαίνεται να φροντίζουν ηλικιωμένους και να τους παραδίδουν στα πληρώματα του Ερυθρού Σταυρού.

Υπευνθυμίζεται ότι η τετραήμερη ανακωχή εξασφαλίστηκε την περασμένη Τετάρτη 22/11, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου η συμφωνία που κλείστηκε προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Χθες Παρασκευή, 24/11, οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 από την Ταϊλάνδη και ένας από τις Φιλιππίνες, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, ενώ 39 παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους, με πανηγυρική υποδοχή.

Το Κατάρ αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι ώρες πόσοι όμηροι και φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως έλαβαν τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, αλλά δεν διευκρίνισαν ούτε τον αριθμό τους, ούτε την ώρα που θα αφεθούν ελεύθεροι.

AP Photo/Hatem Ali

ΔΗΜΟΦΙΛΗ