ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί όμηροι και τέσσερις Ταϊλανδοί - Καθ οδόν από τη Ράφα προς το Ισραήλ

Ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί όμηροι και τέσσερις Ταϊλανδοί - Καθ οδόν από τη Ράφα προς το Ισραήλ
AP Photo/Leo Correa

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απελευθέρωσης του δεύτερου γκρουπ των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς λίγο μετά τις απειλές του Ισραήλ να διακόψει την εκεχειρία και να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Γάζα, εάν δεν έμεναν ελεύθεροι οι απαχθέντες μέχρι τα μεσάνυχτα. Τελικά μετά από παρέμβαση Κατάρ και Αιγύπτου, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής. Σχεδόν μία ώρα αργότερα, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι και άλλοι τέσσερις Ταϊλανδοί παραδόθηκαν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και μέσω της Ράφα οδηγήθηκαν στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε πως μετά την παρέμβαση Κατάρ και Αιγύπτου δόθηκε λύση για την απελευθέρωση των 17 ομήρων της Χαμάς, μεταξύ των οποίων 13 Ισραηλινοί (σ.σ. το Κατάρ λέει 8 παιδιά και 5 γυναίκες) και 4 Ταϊλανδοί υπήκοοι (ενώ αρχικά μιλούσαν για 7).

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς αναφέροντας ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς εξέφρασε την εκτίμησή της προς την Αίγυπτο και το Κατάρ «για τη διασφάλιση της συνέχισης της προσωρινής εκεχειρίας με το Ισραήλ».

Αυτοί είναι οι πρώτοι που εθεάθησαν

Οι 17 όμητοι κατευθύνονται προς το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στο νότιο Ισραήλ, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al Ansari, επιβεβαίωσε επίσης τον αριθμό των ομήρων που απελευθερώθηκαν.

Έτσι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι όμηροι ανταλλάχθηκαν με τους 39 Παλαιστίνιους (33 παιδιά και έξι γυναίκες) κρατούμενους και από στιγμή σε στιγμή, φτάνουν στο Ισραήλ ανέφερε σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ αυτών που εντοπίστηκαν στις πρώτες εικόνες είναι η Sharon Avigdori, 52, και η 12χρονη κόρη της, Noam Avigdori, καθώς και η Noam Or, 17 και η Alma Or, 13, της οποίας η μητέρα Yonat δολοφονήθηκε και ο πατέρας και ο ξάδερφός της παραμένουν στο αιχμαλωσία.

Η 9χρονη Emily Hand και η 13χρονη Hila Rotem-Shoshani ταυτοποιήθηκαν επίσης στα οχήματα της αεροπειρατείας.

Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαίωσαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ τόσο ο Ερυθρός Σταυρός, όσο και ο εκπρόσωπος του IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι.

CNNi: Αιγυπτιακή αυτοκινητοπομπή για ομήρους

Μια αυτοκινητοπομπή αιγυπτιακών ασθενοφόρων και ενός λεωφορείου βρίσκεται καθ' οδόν για να παραλάβει ομήρους από τον Ερυθρό Σταυρό, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο CNNi το βράδυ του Σαββάτου. Η συνοδεία κατευθύνεται από την αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα προς την πλευρά της Γάζας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η «χρυσή» παρέμβαση του Κατάρ

Το Κατάρ διεξήγαγε συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς προκειμένου να επιλυθεί «το συντομότερο δυνατόν» το πρόβλημα που οδήγησε στην εμπλοκή, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία.

Η οργάνωση ζητά να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωνε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 13 και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Το «θρίλερ» και το τελεσίγραφο για την εκεχειρία

Ωστόσο, «θρίλερ» επικρατούσε όχι μόνο σχετικά με τον ακριβή αριθμό των Ισραηλινών που πρόκειται να απελευθερωθούν, αλλά και με το πότε, αφού η Χαμάς ξαφνικά προέβαλε νέες απαιτήσεις και η διαδικασία «κόλλησε» εκ νέου.

Αρχικά, υπήρξε μπέρδεμα για τον αριθμό των ομήρων, καθώς ενώ οι Ισραηλινοί μιλούσαν για 13 άτομα, η Χαμάς σε ανάρτησή της στο Telegram έκανε λόγο για 14 ομήρους που μένουν ελεύθεροι.

Επίσης η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι είχε αποφάσισε να καθυστερήσει τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης ομήρων μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα αφήσει φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Πώς επήλθε η καθυστέρηση

Μετά τη δίωρη καθυστέρηση και ενώ περίπου στις 6.30 το απόγευμα φάνηκε ότι τα αρχικά εμπόδια διαπραγμάτευσης για τον αριθμό ξεπεράστηκαν και η διαδικασία ανταλλαγής τέθηκε σε εφαρμογή, τελικά η Χαμάς προέβαλε νέες απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικά, η στρατιωτική πτέρυγα ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση «μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων».

Από την πλευρά του ο IDF απέστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς, ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης του δεύτερου γκρουπ των ομήρων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (25/11), τότε διακόπτεται η εκεχειρία και ξεκινούν εκ νέου οι εχθροπραξίες στη Γάζα.

Αρχικά, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των ομήρων σήμερα το βράδυ οφείλεται στις παραβιάσεις του Ισραήλ της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας εμποδίζοντας τα συμφωνηθέντα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα. Είπε ότι το Ισραήλ επέτρεψε μόνο τρία από τα 100 φορτηγά να φτάσουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πετώντας drones πάνω από τη νότια Γάζα. Από την πλευρά του, το Ισραήλ αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας.

Παράλληλα, η Χαμάς μέσω του BBC τονίζει ότι το Ισραήλ προέβη σε αλλαγή της λίστας των Παλαιστινίων κρατουμένων, που είχε συμφωνηθεί να απελευθερωθούν και ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστινίους στην περιοχή Beit Hanoun στη Γάζα.

Τι λέει ο ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η δεύτερη ημέρα εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έδωσε το περιθώριο μεταφοράς κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ είπε ότι η παύση του πολέμου επέτρεψε την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε ευρύτερες περιοχές.

Ήταν επίσης σε θέση να παραδώσει 129.000 λίτρα καυσίμου καθώς και μαγειρικό αέριο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Στη νότια πόλη Khan Younis το Σάββατο, μια μεγάλη ουρά ανθρώπων με δοχεία αερίου και άλλα εμπορευματοκιβώτια περίμεναν έξω από ένα πρατήριο καυσίμων ελπίζοντας να λάβουν μερικά από τα καύσιμα που παραδόθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ