ΚΟΣΜΟΣ

Περιβάλλον: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε πάνω από 500.000 ανθρώπους το 2021 στην Ε.Ε.

Περιβάλλον: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε πάνω από 500.000 ανθρώπους το 2021 στην Ε.Ε.
Uol;h atm;osfaira Pexels

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο τοξικός αέρας ευθύνεται για πάνω από από 500.000 θανάτους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στο 2021: Αυτοί εκτιμούν ειδικοί επιστήμονες, συμπληρώνοντας πως οι μισοί και πλέον θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη μείωση της ρύπανσης στα επιτρεπτά όρια.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος απέδωσαν 253.000 πρώιμους θανάτους σε συγκεντρώσεις των τοξικών σωματιδίων γνωστών ως PM2.5, που υπερβαίνουν τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα οποία επιτρέπουν έως 5 μg/m3. : 52.000 θάνατοι προήλθαν από υπερβολικά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και 22.000 θάνατοι από βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα όζοντος.

«Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος καταδεικνύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως το πρωταρχικό πρόβλημα περιβαλλοντικής υγείας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, σύμφωνα με τον Guardian.

«Τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2021 μπορούν να αποδοθούν στην ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2,5) που είναι υψηλότερη από την συγκέντρωση των 5 µg/m3 που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 όταν στα μικροσωματίδια, που διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες, είχε αποδοθεί ο πρόωρος θάνατος 238.000 ανθρώπων.

Η αύξηση ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια εξηγείται από την αυξημένη έκθεση σε ρυπαντές και την ελαφρά αύξηση της θνητότητας της οφειλόμενης στην Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Διεθνή στοιχεία

Σύμφωνα με γιατρούς, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο μεταξύ 2005 και 2021, ο αριθμός των θανάτων από σωματίδια PM2.5 στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 41%.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος αυστηροποίησε τα όρια ρύπων για την ποιότητα του αέρα το 2021, προειδοποιεί ότι κανένα επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Σεπτέμβριο οριζόντιους κανόνες για όλες τις χώρες της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα βάση οδηγιών του ΠΟΥ, αλλά έχει αναβάλλει την εφαρμογή τους μέχρι το 2035.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ