ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει κίνδυνος «ντόμινο» αποχωρήσεων μετά το Brexit, λέει ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Υπάρχει κίνδυνος «ντόμινο» αποχωρήσεων μετά το Brexit, λέει ο Πολωνός ΥΠΕΞ
REUTERS

Τον κίνδυνο να υπάρξει «ντόμινο» αποχωρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ του Brexit υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο», είπε ο Βαστσικόφσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και πρόσθεσε:

Είναι επομένως απαραίτητο να μελετηθεί επειγόντως ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες στην ΕΕ

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να δώσουν νέες απαντήσεις στις προκλήσεις της οικονομίας, της μετανάστευσης, της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Βαστσικόφσκι, καμιά σοβαρή πολιτική δύναμη στην Πολωνία δεν καλεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα αυτή για να κριθεί εάν θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ, όμως ο ίδιος πρόσθεσε σιβυλλικά: «ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να λάβουμε δραστικά μέτρα εξαιτίας ασύνετων ενεργειών των "μεταρρυθμιστών της Ευρώπης"».

Ακόμη, ο Πολωνός ΥΠΕΞ επέκρινε την κίνηση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να οργανώσει αμέσως μετά την ψήφο υπέρ του Brexit έκτακτη σύνοδο των έξι ιδρυτικών κρατών της ΕΕ. Για τον Βαστσικόφσκι μικρές ομάδες κρατών δεν πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν να τις επιβάλλουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Αυτή είναι μια συνταγή καταστροφής», έκρινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ