ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας

Ισραήλ: Η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας
AP Photo / Hatem Ali

Αντιστροφή των κατηγοριών, καθώς μετά τη χθεσινή καταγγελία της Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν επέτρεπε την είσοδο φορτηγών του ΟΗΕ, σήμερα ήταν η σειρά της κυβέρνησης Νετανιάχου να κατηγορήσει τους Παλαιστινίους.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική οργάνωσης εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, που - όπως λέει- έχει «στήσει» η Χαμάς.

«Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο «X».

«Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας», λέει η COGAT. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», λέει η COGAT.

Νωρίτερα, η COGAT ανακοίνωσε ότι 200 ​​φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Λωρίδα, με μερικά να προορίζονται για το βόρειο τμήμα του θύλακα. Η βοήθεια —συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών— εισέρχεται στη Λωρίδα ως μέρος της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περίπου 50 παιδιά και γυναίκες που κρατούνται όμηροι στη Γάζα απελευθερώνονται σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με τρεις Παλαιστίνιους κρατούμενους να απελευθερώνονται για κάθε Ισραηλινό που ελευθερώνεται.

Τι ανακοίνωσε ο ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως συνολικά 248 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή της Χαμάς και του Ισραήλ, εκ των οποίων 61 μετέφεραν ιατρικό υλικό, τρόφιμα και νερό στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.

Ένδεκα ασθενοφόρα, τρία λεωφορεία και όχημα με καρότσα παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Ας Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, για να βοηθηθεί στην εσπευσμένη απομάκρυνση ασθενών, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η δομή υγείας αυτή ήταν το κυριότερο κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας· το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η εκεχειρία, τόσο περισσότερη βοήθεια θα μπορέσουν να παραδώσουν ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε το OCHA, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στην παλαιστινιακή και στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, ενώ άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν.

Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, βομβάρδιζε ακατάπαυστα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο ως την Παρασκευή —την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή—, ενώ εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση την 27η Οκτωβρίου.

Η επίθεση του ισραηλινού στρατού έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 15.000 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους τουλάχιστον 6.150 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ