ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παιδιά δημιουργούν άσεμνες εικόνες συμμαθητών τους με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Βρετανία: Παιδιά δημιουργούν άσεμνες εικόνες συμμαθητών τους με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης
Τα παιδιά εξερευνούν τις δυνατότητες των εφαρμογών που παράγουν εικόνες τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να εκτιμούν πλήρως τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν pressfoto / Freepik

Παιδιά σε βρετανικά σχολεία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάχνουν άσεμνες εικόνες άλλων παιδιών, προειδοποίησε ομάδα εμπειρογνωμόνων για την παιδική κακοποίηση και την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένα σχολεία ανέφεραν για πρώτη φορά ότι μαθητές χρησιμοποιούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν εικόνες παιδιών που συνιστούν νομικά υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η Εμα Χάρντι, διευθύντρια επικοινωνίας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι εικόνες ήταν «τρομακτικά» ρεαλιστικές.

«Η ποιότητα των εικόνων που βλέπουμε είναι συγκρίσιμη με τις επαγγελματικές φωτογραφίες των παιδιών που λαμβάνονται ετησίως σε σχολεία σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Χάρντι, η οποία είναι επίσης διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Internet Watch.

«Ο φωτορεαλιστικός χαρακτήρας των εικόνων παιδιών που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι μερικές φορές τα παιδιά που βλέπουμε είναι αναγνωρίσιμα ως θύματα προηγούμενης σεξουαλικής κακοποίησης», είπε.

«Πρέπει να προειδοποιήσουμε τα παιδιά ότι αυτές οι εικόνες μπορεί να διαδοθούν στο διαδίκτυο και να καταλήξουν να τις βλέπουν άγνωστοι και σεξουαλικά αρπακτικά. Οι δυνατότητες κατάχρησης αυτής της τεχνολογίας είναι τρομακτικές», τόνισε.

Χρειάζονται μέτρα

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι τα σχολεία πρέπει να δράσουν επειγόντως για να θέσουν σε εφαρμογή καλύτερα συστήματα αποκλεισμού υλικού παιδικής κακοποίησης.

«Οι αναφορές που βλέπουμε για παιδιά που φτιάχνουν αυτές τις εικόνες δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Αυτού του είδους οι επιβλαβείς συμπεριφορές θα πρέπει να αναμένονται όταν οι νέες τεχνολογίες, όπως τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, γίνονται πιο προσιτές στο κοινό», δήλωσε ο διευθυντής του, Ντέιβιντ Ράιτ.

«Τα παιδιά μπορεί να εξερευνούν τις δυνατότητες των εφαρμογών που παράγουν εικόνες τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να εκτιμούν πλήρως τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν. Αν και οι αριθμοί των περιπτώσεων είναι μικροί, βρισκόμαστε στους πρόποδες και πρέπει να δούμε να λαμβάνονται μέτρα τώρα - πριν τα σχολεία κατακλυστούν και το πρόβλημα μεγαλώσει», δήλωσε.

Οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι παράνομες στο Ηνωμένο Βασίλειο – είτε πρόκειται για αληθινές φωτογραφίες είτε για δημιουργίες τεχνητής νοημοσύνης – ενώ παράνομη είναι ακόμη και η κατασκευή, κατοχή και διανομή καρτούν ή άλλων λιγότερο ρεαλιστικών απεικονίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ