ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Έκκληση Μπορέλ για εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας – Μήνυμα κατά των εποικισμών από το Ισραήλ

Γάζα: Έκκληση Μπορέλ για εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας – Μήνυμα κατά των εποικισμών από το Ισραήλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ (AP Photo/Virginia Mayo)

Έκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στην διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ της Ένωσης για την Μεσόγειο.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδιάκριτη βαρβαρότητα που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον αμάχων στις 7 Οκτωβρίου», είπε. «Αλλά μια φρίκη δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη φρίκη».

«Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος. Και οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να επανεποικισθεί από το Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι ένα Παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα είναι «η καλύτερη εγγύηση» για «την ασφάλεια και την ειρήνη του Ισραήλ».

Σε ανάρτησή του στο X, πρώην twitter, ο Μπορέλ έγραψε ακόμα ότι η χρηματοδότηση νέων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαισιτινιακά εδάφη «δεν θα κάνει το Ισραήλ πιο ασφαλές».

«Οι οικισμοί αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και αποτελούν την μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια του Ισραήλ», έγραψε.

Η διαδικασία προώθησης της λύσης των δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσει μαζί με την «εξασφάλιση του τερματισμού αυτής της βάρβαρης επίθεσης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές δήλωσε πως πρέπει να συγκληθεί σύντομα διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό, προσθέτοντας ότι η Παλαστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη, είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης του Φόρουμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ