ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Γιατί η Χαμάς έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Γάζα: Γιατί η Χαμάς έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες 50 Ισραηλινοί πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς και επέστρεψαν στους δικούς τους ανθρώπους. Η Χαμάς όμως έχει στα χέρια της όπως φαίνεται πολύ περισσότερα «χαρτιά» από όσα πιστεύει το Ισραήλ.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες 50 Ισραηλινοί πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς και επέστρεψαν στους δικούς τους ανθρώπους. Η Χαμάς όμως έχει στα χέρια της όπως φαίνεται πολύ περισσότερα «χαρτιά» από όσα πιστεύει το Ισραήλ.

Η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου επί τουλάχιστον 12 ώρες σάρωνε περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας, λεηλατώντας αλλά κυρίως απαγάγοντας ανθρώπους από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Επί τουλάχιστον 30 ημέρες οι αρχές του Ισραήλ αναθεώρησαν προς τα πάνω αλλά και κάποιες φορές προς τα κάτω τον αριθμό των ομήρων στέλνοντας εντελώς λάθος μήνυμα τόσο στην ισραηλινή κοινωνία όσο και στον υπ’ αριθμό ένα εχθρό της χώρας σήμερα, τους αυτουργούς της σφαγής και των απαγωγών της 7ης Οκτωβρίου.

Σήμερα περισσότερες από 50 ημέρες από το Μαύρο Σάββατο και την έναρξη του πολέμου το Κατάρ επίσημα δια στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της χώρας ανακοίνωσε πως είναι πολύ πιθανό η Χαμάς να έχει περισσότερους ομήρους προς απελευθέρωση από αυτούς που η συμφωνία είχε ως πλαίσιο συζήτησης στην αρχή. Η Χαμάς επί της ουσίας έχει στα χέρια της μία συμφωνία στην οποία το Ισραήλ συνεχίζει να προσφέρει ημέρες κατάπαυσης του πυρός αλλά και πολύ συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια και τώρα μπορεί να «μεταφράζει» τις ανθρώπινες ζωές σε ανταλλάγματα.

Με αυτόν όμως τον τρόπο κινείται εδώ και χρόνια η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, σαφέστατα για πολύ μικρότερο αριθμό ομήρων και ποτέ για πολίτες αλλά πάντοτε για στρατιωτικό προσωπικό.

Η Χαμάς σήμερα έχοντας στα χέρια της τη συναίνεση του Ισραήλ και απόλυτα μετρήσιμα δεδομένα εμφανίζει ανθρώπους που τους είχε δηλώσει ως νεκρούς εδώ και ημέρες, να περνούν τα σύνορα και να ενώνονται με τις οικογένειές τους. Το Ισραήλ μπροστά στις κάμερες χαίρεται για την επιστροφή των ανθρώπων αυτών αλλά πίσω από κλειστές πόρτες ο προβληματισμός για ακόμη μία φορά χτυπά κόκκινο.

«Εάν η Χαμάς έχει τέτοιον αριθμό ομήρων που να της δίνει το περιθώριο να μην πιέζει για περισσότερα ανταλλάγματα κάτι δεν έχουμε κάνει καλά στην διαπραγμάτευση» αναφέρει διπλωματική πηγή από το Ισραήλ στο CNN Greece.

Εκτός από τη Χαμάς με τους ομήρους φαίνεται πως έχει εμπλοκή, και μάλιστα σημαντική και η Ισλαμική Τζιχάντ. Πηγές από τη Γάζα αναφέρουν πως περισσότεροι από 40 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από το «παρακλάδι» της Χαμάς και για τους οποίους πρόσφατα έλαβαν απόλυτη γνώση για τον τόπο που κρατούνται. Από το Κατάρ έγινε επίσης σήμερα γνωστό πως υπάρχουν πιθανότατα δεκάδες αν έχω περισσότεροι από 100 άνθρωποι για τους οποίους ακόμη και η ίδια η Χαμάς μέχρι πριν από μία εβδομάδα δεν είχε ιδέα… Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επίσης απαχθεί από τα Κιμπουτς στα οποία εισέβαλλε η Χαμάς αλλά όχι από μέλη της… Απλοί πολίτες της Γάζας που ακολούθησαν τα κύματα των εισβολέων για να πάρουν τρόφιμα και να κλέψουν καταστήματα στα ισραηλινά εδάφη φαίνεται πως πήραν επιστρέφοντας και ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες…

Εάν η παραπάνω πληροφορία επιβεβαιωθεί είναι ξεκάθαρο πως θα φέρει «τσουνάμι» αντιδράσεων στο Ισραήλ καθώς η Κυβέρνηση Νετανιάχου εκτός από την κατακραυγή για την εγκληματικά αμελή διαχείρισή της κατάστασης την ημέρα της κρίσης, ακόμη και σήμερα σχεδόν δύο μήνες μετά δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι – πολίτες της χώρας βρίσκονται εντός της Γάζας, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις όλο και πιο δυναμικές αξιώσεις της Χαμάς να υπάρξει διαπραγμάτευση και για φυλακισμένα στρατιωτικά μέλη της, για τα οποία το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνει καμία κουβέντα. Αν στην συζήτηση όμως – διαπραγμάτευση εμφανιστούν περισσότεροι από τους ομήρους που γνωρίζει δεν θα υπάρχει τρόπος να αρνηθεί και κυρίως τρόπος να μην εκτελέσει κατά γράμμα τις βουλές του εχθρού.

Η συγκεκριμένη ανησυχία από την πλευρά του Ισραήλ μπορεί να αποτυπωθεί και στο σημερινό ταξίδι αστραπή του επικεφαλής της Μοσάντ στη Ντόχα όπυ βρίσκεται ήδη και ο επικεφαλής της CIA. Σήμερα το Ισραήλ έχει συνειδητοποιήσει πως εκτός της καταστροφής της 7ης Οκτωβρίου και το σοκ που θα μείνει για καιρό πληγή στην κοινωνία θα κουβαλάει για πολύ καιρό και μία διαφαινόμενη ήττα από τη Χαμάς σε διαπραγμάτευση, όχι δηλαδή στο δυνατό της πεδίο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ