ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Ουκρανία και Βαλτικές χώρες ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στην διάσκεψη του ΟΑΣΕ λόγω Λαβρόφ

Σκόπια: Ουκρανία και Βαλτικές χώρες ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στην διάσκεψη του ΟΑΣΕ λόγω Λαβρόφ
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ακύρωσε τη συμμετοχή του στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, αρνούμενος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα παραστεί στη Σύνοδο. Αμέσως μετά το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί την προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ για το τρέχον έτος, Βόρεια Μακεδονία, για όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής για τον οργανισμό, όμως θεωρεί, ότι η παρουσία του Λαβρόφ θα βάθυνε ακόμη περισσότερο την κρίση στον ΟΑΣΕ.

«Η παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, για πρώτη φορά από την έναρξη της πλήρους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα εμβαθύνει μόνο την κρίση εντός του ΟΑΣΕ την οποία προκάλεσε η Ρωσία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν εξάλλου ότι αποφάσισαν να μην παραστούν στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, διότι με τον τρόπο αυτό «θα δινόταν άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».

«Η παρουσία του Λαβρόφ στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ κινδυνεύει να νομιμοποιήσει την επιτιθέμενη Ρωσία ως νόμιμο μέλος της κοινότητας των ελεύθερων εθνών μας, να ευτελίσει τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία και να υποκύψει στην κατάφωρη παραβίαση της Ρωσίας των βασικών αρχών και υποχρεώσεων του ΟΑΣΕ. Εμείς, οι υπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, δεν θα είμαστε μέρος αυτού και δεν θα μοιραστούμε την ευθύνη για τις συνέπειες που θα δημιουργήσει» σημειώνεται στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι η Βόρεια Μακεδονία τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί στα Σκόπια στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 57 χωρών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μόλις αργά χθες το βράδυ η Βουλγαρία αποφάσισε να ανοίξει, κατ΄εξαίρεση, τον εναέριο χώρο της προκειμένου το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ να διέλθει από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο και να φθάσει στα Σκόπια για να λάβει αυτός μέρος στη διάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ