ΚΟΣΜΟΣ

Πενήντα Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν - 161 Ισραηλινοί κρατούνται ακόμη όμηροι

Πενήντα Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν - 161 Ισραηλινοί κρατούνται ακόμη όμηροι
Παλαιστίνια κρατούμενη απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές φυλακές AP Photo/Nasser Nasser

Στα «χέρια» της Χαμάς βρίσκεται ο κατάλογος με τους Παλαιστινίους κρατούμενους που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, Τετάρτη (29/11) και έκτη ημέρα εκεχειρίας από τις ισραηλινές φυλακές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα ενημέρωσε πως θα απελευθερωθούν 50 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Η Χαμάς από την πλευρά της παρουσιάζει διαφορετικό αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, μιλώντας για την παραλαβή λίστας 30 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά και 15 γυναίκες, όπως μεταδίδει το Ν12News.

Την ίδια στιγμή, 161 Ισραηλινοί όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με τον εκρπόσωπο Τύπου να τονίζει πως θα συνεχίσουν να ασκούν «στρατιωτικές πιέσεις στην οργάνωση για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων».

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 86 όμηροι, μεταξύ των οποίων 66 Ισραηλινοί, όπως μεταδίδει το al jazeera.

Επιπλέον δύο όμηροι με ρωσική υποκοότητα που κρατούνται θα απελευθερωθούν σήμερα και εκτός της συμφωνίας, από τη Χαμάς, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της οργάνωσης, Αμπού Μαρζούκ και επιβεβαιώνει Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένδειξη «σεβασμού στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως μεταδίδει το ισραηλινό δίκτυο ειδήσεων N12News.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς πιέσεις για την παράταση της εκεχειρίας συνεχίζονται, με την τελευταία παράταση να εκπνέει στις 7:00 το πρωί της Πέμπτης (30/11).

Το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης, η οποία «εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Χαμάς» όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στην ισραηλινή ραδιοφωνική εταιρεία.

Σύμφωνα με τοην ίδιο οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία θα συζητηθούν σύντομα. Η παλαιστινιακή οργάνωση από την πλευρά της, δηλώνει πρόθυμη να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός για επιπλέον τέσσερις ημέρες.

Μπλίνκεν: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρατείνουμε την παύση

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του «στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι ο λαός της έχει αυτό που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα».

«Κοιτάζοντας τις επόμενες δύο ημέρες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρατείνουμε την παύση, ώστε να συνεχίσουμε να βγάζουμε περισσότερους ομήρους και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

«Θα συζητήσουμε με το Ισραήλ πώς μπορεί να επιτύχει τον στόχο του να διασφαλίσει ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν ποτέ, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και θα ελαχιστοποιηθούν περαιτέρω τα δεινά και οι απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων» συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε: «Θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο να επιτρέψουμε την ασφαλή αναχώρηση Αμερικανών πολιτών και άλλων ξένων υπηκόων από τη Γάζα».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «βασιζόμενοι στις αρχές που τέθηκαν στο Τόκιο πριν από μερικές εβδομάδες για την επόμενη μέρα στη Γάζα σκοπεύουμε να δούμε τα επόμενα βήματα για την περιοχή ώστε να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και μακρόπνοη ειρήνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ