ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo, Μπατακλάν, Νίκαια. To ημερολόγιο της Γαλλίας που αιμορραγεί σε τρία κεφάλαια

Charlie Hebdo, Μπατακλάν, Νίκαια. To ημερολόγιο της Γαλλίας που αιμορραγεί σε τρία κεφάλαια

Mε την παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονισμένη από το μακελειό στη Νίκαια, η Γαλλία ξύπνησε ξανά σε 'εφιάλτη'.

Για τρίτη φορά η χώρα αιμορραγεί και μάλιστα μια ημέρα που συμβολίζει πολλά. Από το 2016 η Ημέρα της Βαστίλης θα θυμίζει σε όλους το άνανδρο χτύπημα ενός -απ' ότι φαίνεται- τζιχαντιστή ενάντια στους πολίτες.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2012 όταν ο 23χρονος Γάλλος πολίτης αλγερινής καταγωγής Μοχάμεντ Μεράχ χτύπησε τρεις φορές. Στις 11 Μαρτίου όταν και εκτέλεσε έναν στρατιώτη στην Τουλούζη, στις 16 Μαρτίου όταν και επιτέθηκε ξανά στο Μοντομπάν δολοφονώντας άλλους δύο στρατιώτες και στις 19 Μαρτίου όταν επιτέθηκε σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, ανάμεσα τους τρία παιδιά. Τότε η αστυνομία της Γαλλίας πίστευε ότι σκοτώνοντας τον Μεράχ τέλειωνε με έναν περιστασιακό εφιάλτη.

Τον Ιανουάριο του 2015 κατάλαβε ότι όλα μόλις είχαν ξεκινήσει. Από την επίθεση στο Charlie Hebdo στη σφαγή στο Μπατακλάν και το μακελειό στη Νίκαια αυτή είναι η γραμμή του αίματος στη χώρα της Μαριάν.

Charlie Hebdo, 7 Ιανουαρίου 2015

HEBDO

Οι αδελφοί Σαΐντ και Σαρίφ Κουατσί, Γάλλοι πολίτες με καταγωγή από την Αλγερία 32 και 34 ετών, επιτίθενται και σκοτώνουν 11 άτομα στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Το 12ο θύμα ήταν ένας αστυνομικός που εκτέλεσαν στην έξοδο τους.

Την επίθεση ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, που συνδεόταν με τους Κουατσί. Μια ημέρα αργότερα ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί, γνωστός του Σαρίφ Κουατσί, δολοφονεί αστυνομικό στο Μοντρούζ, στα νότια του Παρισιού.

Στις 9 του μήνα, οι αδελφοί Κουατσί εκτελούνται από αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη Νταμαρτέν εν Γκελ, 40 χλμ βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κάνουν επιδρομή σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Βινσέν αφήνοντας νεκρό τον Κουλιμπαλί. Ο 32χρονος είχε προλάβει να σκοτώσει τέσσερις από όσους κρατούσε όμηρους.

Μπατακλάν, 13 Νοεμβρίου 2015

paris shootings

129 νεκροί και 352 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων τη μοιραία Παρασκευή στο Παρίσι. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, οι δράστες έδρασαν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν τη Συρία και το Ιράκ ενώ πυροβολούσαν τα θύματά τους. Οι επιθέσεις έγιναν έξω από το Stade de France, σε μπαρ και στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, στο κέντρο της πόλης.

«Δύο-τρία άτομα, με ακάλυπτα τα πρόσωπα εισέβαλαν με αυτόματα όπλα τύπου καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πλήθος» είπε στη LIberation, δημοσιογράφος του Europe 1 που βρισκόταν μέσα στο θέατρο Μπατακλάν όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Ήταν εξαιρετικά βίαιοι και επικράτησε πανικός» ανέφερε. «Υπήρχαν τόσα πολλά κορμιά. Δεν μπορώ να το συζητήσω», είπε μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας.

Πέντε ημέρες μετά πέφτει νεκρός από αστυνομικά πυρά ο Αμπτελχαμίντ Αμπαούντ -ο οποίος είχε μείνει κάποιους μήνες και στην Ελλάδα, σε διαμέρισμα στο Παγκράτι- Βέλγος πολίτης μαροκινής καταγωγής (γεννηθείς στο Άντερλεχτ) εγκέφαλος των επιθέσεων, σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί.

Πέντε μήνες μετά, στις 15 Μαρτίου 2016 αστυνομικοί δολοφονούν στις Βρυξέλλες τον Μοχάμεντ Μπελκαΐντ. Τρεις ημέρες αργότερα συλλαμβάνεται στο Μόλενμπεκ του Βελγίου ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τελευταίο χτύπημα στις 14 Ιουλίου 2016, εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ