ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος Κίσινγκερ: Συλλυπητήρια της διεθνούς κοινότητας - Τα μηνύματα των ηγετών

Θάνατος Κίσινγκερ: Συλλυπητήρια της διεθνούς κοινότητας - Τα μηνύματα των ηγετών
AP Photo/Jacquelyn Martin

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Χένρι Κίσινγκερ, με πολλούς ηγέτες να εκφράζουν τα θερμά τους συλληπητήρια

O Χένρι Κίσινγκερ πέθανε σε ηλικία 100 ετών, όπως αναφέρει το ίδρυμα που ίδρυσε ο νομπελίστας ειρήνης (1973) και φέρει το όνομά του.

Βασικός διαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τα χρόνια του ψυχρού πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ, γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων, «πέθανε στο σπίτι του στο Κονέτικατ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Κίσινγκερήταν ο πολιτικός που πιστώθηκε την προσέγγιση με τη Μόσχα και με το Πεκίνο, όμως η εικόνα του αμαυρώθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του σε τραγικά γεγονότα, πάνω απ’ όλα στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή.

Σι Τζινπίνγκ: Συλλυπητήρια στον Μπάιντεν για τον θάνατο του Κίσινγκερ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον θάνατο του βετεράνου Αμερικανού διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (30/11) το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Κίσινγκερ ήταν ένας αγαπητός παλιός φίλος του κινεζικού λαού και θα τον θυμόμαστε πολύ για την ειλικρινή αφοσίωσή του στις σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν σε συνέντευξη Τύπου.

Πούτιν: Ήταν ένας σοφός και διορατικός πολιτικός άνδρας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την Πέμπτη (30/11) τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, λέγοντας προς τη γυναίκα του, Νάνσι, ότι ήταν ένας «σοφός και διορατικός πολιτικός άνδρας».

«Το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια ρεαλιστική γραμμή εξωτερικής πολιτικής, η οποία κάποτε κατέστησε δυνατή την επίτευξη εκτόνωσης στις διεθνείς εντάσεις και την επίτευξη των σημαντικότερων σοβιετοαμερικανικών συμφωνιών που συνέβαλαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας», δήλωσε ο Πούτιν.

«Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω προσωπικά πολλές φορές με αυτόν τον βαθύ, εξαιρετικό άνθρωπο και αναμφίβολα θα διατηρήσω την πιο τρυφερή ανάμνηση από αυτόν».

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 100 ετών, επιδίωξε τον διάλογο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1970, ο οποίος οδήγησε στις πρώτες σημαντικές συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων του Ψυχρού Πολέμου.

Μελόνι: Σημείο αναφοράς στη στρατηγική πολιτική και την παγκόσμια διπλωματία

Από το Γραφείο τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης εκδόθηκε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του βετεράνου αμερικανού διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ.

«Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν σημείο αναφοράς στη στρατηγική πολιτική και την παγκόσμια διπλωματία. Ήταν προνόμιο που είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του τα διάφορα θέματα της διεθνούς ατζέντας» αναφέρει η Τζόρτζια Μελόνι και προσθέτει:

«Ο θάνατός του μας λυπεί και εκφράζω τα προσωπικά μου συλλυπητήρια και τα συλλυπητήρια της ιταλικής κυβέρνησης στην οικογένειά του και στους οικείους του».

Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ: Τεράστια απώλεια

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, ο Σιέ Φανγκ, χαρακτήρισε σήμερα «τεράστια απώλεια» τον θάνατο του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών, αρχιτέκτονα της προσέγγισης του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον τα χρόνια του 1970. «Με σόκαρε και με έθλιψε βαθιά η είδηση του θανάτου του Δρος Κίσιντζερ σε ηλικία 100 ετών», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο πρεσβευτής Σιέ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας στην είδηση.

Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκλεισμένη στην Κίνα.

«Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τις δυο χώρες μας και για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κινέζος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον οποίο «θα μείνει στην ιστορία η συνεισφορά του αιωνόβιου αυτού στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ», και θα «παραμείνει για πάντα ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος παλιός φίλος».

Ο Χένρι Κίσινγκερ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο Τσετούνγκ (1949-1976), κάνοντας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ταξίδια στο Πεκίνο για να οργανώσει την ιστορική επίσκεψη του αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972. Η προσέγγιση αυτή έβαλε τέλος στην απομόνωση του ασιατικού γίγαντα και συνέβαλε στην ραγδαία άνοδο της ισχύος της στην παγκόσμια σκηνή, πάνω απ’ όλα στο επίπεδο της οικονομίας.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, που γιόρτασε τα 100 του χρόνια τον Μάιο, συνέχιζε να είναι προνομιακός συνομιλητής πολλών από τους ισχυρούς του κόσμου, παρότι είχαν περάσει δεκαετίες που δεν είχε πλέον την ευθύνη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Τον Ιούλιο, όταν πήγε στο Πεκίνο και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ τον χαρακτήρισε «θρυλικό διπλωμάτη».

Ιαπωνία: σημαντική συμβολή στη σταθερότητα στην Ασία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη «σημαντική συμβολή» που είχε ο Χένρι Κίσινγκερ «στην ειρήνη και στη σταθερότητα» στην Ασία.

Ο Χένρι Κίσινγκερ εισέφερε «σημαντική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιφέρεια», συμπεριλαμβανομένης ιδίως της «εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνισε ο κ. Κισίντα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ