ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Νίκαια: Βέλγιο-Βρετανία-Αυστρία στο πλευρό της Γαλλίας

Επίθεση Νίκαια: Βέλγιο-Βρετανία-Αυστρία στο πλευρό της Γαλλίας
REUTERS/ POOL

Τη συμπαράστασή τους στο γαλλικό λαό εκφράζουν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα που συνταράσσει τη χώρα.

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους

Την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μήνυμά του, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για μία «θλιβερή» ημέρα για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στον αγώνα ενάντια της τρομοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή μας θα παραμείνει ακλόνητη όπως και η αλληλεγγύη μας», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Αυτοί που έπεσαν θύμα της επίθεσης, ήταν άνθρωποι που γιόρταζαν "την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα»", υπογράμμισε στο μηνυμά του ο κ. Τουσκ.

H ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι επεσήμανε, μέσω Twitter την ανάγκη «ενότητας» κατά της «βίας και του μίσους», τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία.

Βρετανία: Απεχθής η επίθεση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε «συγκλονισμένη και θλιμμένη από την απεχθή» επίθεση στη Νίκαια και τόνισε ότι η χώρα της θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας, ενώ εξετάζει αν η Βρετανία χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλειά της.

«Θα μιλήσω στον πρόεδρο Ολάντ σήμερα και θα καταστήσω σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται σήμερα στο πλευρό της Γαλλίας, όπως το κάναμε και στο παρελθόν», τόνισε η Μέι.

«Το επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη σοβαρό, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική ενέργεια είναι πολύ πιθανή», τόνισε ακόμα και προσέθεσε πως «ανώτεροι αξιωματικοί σήμερα θα εξετάσουν τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε ώστε να διαπιστωθεί εάν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

Αυστρία: Καταδικάζουμε τη βάρβαρη πράξη

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις αξίες μας το μίσος και η βία» διαμηνύει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, καταδικάζοντας ως «βάρβαρη πράξη» τη χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια και στους οικείους τους. Αυτή η βάρβαρη πράξη, που προκάλεσε τόσα πολλά θύματα, μας συγκλονίζει και μας αφήνει άφωνους», αναφέρει ο κ. Κερν και προσθέτει: «Η επίθεση είναι, επίσης, ένα χτύπημα στις θεμελιώδεις αξίες μας, ένα χτύπημα στην ανεκτικότητα, στον ανθρωπισμό και στη δημοκρατία, και έχει στόχο όλους όσοι υποστηρίζουν μία ειρηνική και κοινή συνύπαρξη».

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές βρισκόμαστε πλευρό με πλευρό με τη Γαλλία και το μήνυμά μας είναι εντελώς σαφές: Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις αξίες μας το μίσος και η βία», καταλήγει ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ