ΚΟΣΜΟΣ

Πατέρας Μπόρις Τζόνσον: Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα των Γλυπτών

Πατέρας Μπόρις Τζόνσον: Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα των Γλυπτών
Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ (AP Photo/Matt Dunham)

Στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, τονίζοντας -μετά το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ-, πως έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε στην επίλυση του θέματος.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας το ραντεβού που ακύρωσε ο Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτής και επίτιμος δημότης του νότιου Πηλίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε: «Ήταν πολύ απασχολημένος αλλά η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιστορικές σχέσεις και η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους».

Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι την ουσία των διμερών σχέσεων. Μπορεί το Ηνωμένο Bασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν αποχώρησε από την Ευρώπη. Έχουμε βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας. Ο κ. Σούνακ στο Κοινοβούλιο είπε ότι ακυρώθηκε η συνάντηση γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέμα από το παρελθόν, ενώ εκείνος στοχεύει στο μέλλον».

Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα των Γλυπτών, επέμεινε ο κ. Τζόνσον, εξηγώντας ότι «υπάρχει νομικό ζήτημα αλλά ο Λόρδος Ελγιν πλήρωσε, και φαντάζομαι ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα». Το άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει συλλογή Γλυπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι σημαντικό να επανενωνθεί, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί ζημιές και καταστροφές.

Στην ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του βρετανικού λαού, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι πιστεύει στην επιστροφή των Γλυπτών και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις. Από το 1998 το 39% των πολιτών ήταν υπέρ της επιστροφής και το 2002 διαπιστώθηκαν τα ίδια ποσοστά, ενώ το 2021, το 59% των Βρετανών απάντησε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Μόνο το 18% δήλωσε αντίθετο, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το ρεύμα για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ ισχυρό.

«Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι συμβολική κίνηση. Έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι από την ευρωπαϊκή προπτική», τόνισε κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ