ΚΟΣΜΟΣ

Σάντρα Ντέι Ο Κόνορ: Πέθανε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Σάντρα Ντέι Ο Κόνορ: Πέθανε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
Η δικαστής Σάντρα Ντέι Ο' Κόννορ και ο Anthony Kennedy AP Photo/J. Scott Applewhite

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑΣάντρα Ντέι Ο' Κόνορ.

Η πρώην δικαστής έπασχε από άνοια, σε προχωρημένο στάδιο, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο το πρωί της Παρασκευής (30/11). Το 2018, η Ο'Κόνορ αποκάλυψε σε επιστολή της ότι είχε διαγνωστεί στο πρόωρο στάδιο της άνοιας και έπασχε πιθανότατα από Αλτσχάιμερ.

Η Ο'Κόνορ ενέπνευσε γενιές γυναικών δικηγόρων - συμπεριλαμβανομένων των πέντε γυναικών που υπηρέτησαν μετά τον διορισμό της στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το CNNi. Θαύμαζαν την πορεία της που σηματοδοτούσε την επιτυχία σε έναν τομέα, μέχρι τότε, ανδροκρατούμενο. Έγινε γνωστή για τη μετριοπαθή της στάση, ενώ συχνά από την ψήφο της εξαρτιόταν κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, το δικαστήριο για ένα διάστημα ήταν γνωστό ανεπίσημα ως «Δικαστήριο O'Connor», επειδή αποτελούσε την αποφασιστική ψήφο σε πολλές αμφιλεγόμενες υποθέσεις.

Ήταν ίσως περισσότερο γνωστή για την ψήφο της το 1992 σε μια απόφαση που επέτρεπε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ένα κράτος δεν μπορούσε να επιβάλει «αδικαιολόγητο βάρος» σε μια γυναίκα που ζητά να κάνει έκτρωση. Η απόφαση αυτή θα ανατραπεί το 2022 από ένα συντηρητικό δικαστήριο.

Αίσθημα δικαίου, ταπεραμέντο, διανοητική ικανότητα: Τα χαρακτηριστικά που την ανέδειξαν

Όταν πρότεινε την Ο'Κόνορ για την έδρα το 1981, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν την αποκάλεσε «μια προσωπικότητα "παντός καιρού", που διαθέτει εκείνες τις μοναδικές ιδιότητες της δικαιοσύνης, της διανοητικής ικανότητας, της αφοσίωσης στο δημόσιο συμφέρον και του ταπεραμέντου, που χαρακτήρισαν τους 101 αδελφούς που προηγήθηκαν».

Η Ο' Κόνορ παραιτήθηκε από την έδρα το 2006 για να φροντίσει τον σύζυγό της που έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρότεινε τον δικαστή Σάμιουελ Αλίτο για τη διαδοχή της.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ, όπου γνώρισε και έβγαινε -για ένα διάστημα- με τον συμφοιτητή της, τον ανώτατο δικαστή Ουίλιαμ Ρένκουιστ. Στη συνέχεια θα παντρευόταν έναν άλλο συμφοιτητή της, τον John O'Connor.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ