ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χιονοθύελλα σαρώνει και το αεροδρόμιο του Μονάχου – Χιλιάδες εγκλωβισμένοι επιβάτες

Γερμανία:  Χιονοθύελλα σαρώνει και το αεροδρόμιο του Μονάχου – Χιλιάδες εγκλωβισμένοι επιβάτες
AP

Κακοκαιρία με σφοδρές χιονοπτώσεις και δυνατούς ανέμους σαρώνει την Γερμανική πρωτεύουσα, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στις πτήσεις των αεροπλάνων αλλά και της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους.

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν από και προς το αεροδρόμιο του Μονάχου με αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στους τερματικούς σταθμούς.

Το αεροδρόμιο θάφτηκε κυριολεκτικά στο χιόνι και δεν θα λειτουργήσει μέχρι και το πρωί της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, έντονη κακοκαιρία πλήττει επίσης την Αυστρία, την Τσεχία και τη Σκωτία ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Ιταλία.

Το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι στο Μόναχο ξύπνησαν σε ένα λευκό σκηνικό με τα οχήματά τους να είναι στην κυριολεξία θαμμένα κάτω από το χιόνι, ενώ κάποιοι ακόμη και με πέδιλα του σκι διασχίζουν τους παγωμένους δρόμους.

Τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου άγγιξε ο υδράργυρος κατά την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές της βόρειας Σκωτίας. Το αεροδρόμιο της Γλασκώβης ανέστειλε για κάποιες ώρες την εναέρια κυκλοφορία ενώ εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών αναβλήθηκαν αθλητικοί αγώνες.

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου εκτιμάται ότι έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 760 αναχωρήσεις και αφίξεις αεροσκαφών ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, προς το οποίο εκτρέπονται εκτάκτως κάποιες πτήσεις με προορισμό το Μόναχο. Κλειστό παραμένει και το μικρότερο αεροδρόμιο του Αλγκόι, στη Βαυαρία.

Χιλιάδες επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους τερματικούς σταθμούς. Την ίδια ώρα, έντονη κακοκαιρία πλήττει επίσης την Αυστρία, την Τσεχία και τη Σκωτία ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Ιταλία.

Προβλήματα και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες

Με σοβαρά προβλήματα συνεχίζονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν έως και το απόγευμα της Δευτέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου δεν είναι προσβάσιμος οδικώς, λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού στην περιοχή.

Στους αυτοκινητοδρόμους της νότιας Γερμανίας σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως στις οδικές αρτηρίες οι οποίες οδηγούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα, ιδίως της γειτονικής Αυστρίας. Η αστυνομία πάντως συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τις οδικές μετακινήσεις και πολύ περισσότερο τους αυτοκινητοδρόμους.

Κακοκαιρία πλήττει επίσης τη βόρεια και την ανατολική Γερμανία, όπου το χιόνι των προηγούμενων ημερών έχει πλέον μετατραπεί σε πάγο. Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα παραμένουν μεταξύ -8 και -3 βαθμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ