ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Μειώνεται ο κίνδυνος για τσουνάμι

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Μειώνεται ο κίνδυνος για τσουνάμι
AP

Υποχωρεί η απειλή για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ που έπληξε πριν από λίγες ώρες το νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες.

«Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η απειλή για τσουνάμι από τον σεισμό αυτό έχει πλέον περάσει. Μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας μπορεί να σημειωθούν σε ορισμένες παράκτιες περιοχές», ανακοίνωσε το Σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι των ΗΠΑ.

Ορισμένες περιοχές των Φιλιππίνων και οι ακτές της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας περίμεναν νωρίτερα ότι θα πληγούν από τσουνάμι, τα κύματα του οποίου θα είχαν ύψος ενός μέτρου ή και περισσότερο. Κάτι το οποίο ευτυχώς δεν έγινε.

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στο νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), όσο και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν, προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει αναφορές για θύματα ή τραυματισμούς.

Τα βίντεο από τη στιγμή της σεισμικής δόνησης, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκαλυπτικά.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. (16.37 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση σχεδόν 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν, διευκρίνισε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής USGS.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Ιαπωνία για τις δυτικές ακτές της στον Ειρηνικό όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (2/12) η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε τις νότιες Φιλιππίνες, λίγο μετά έναν πρώτο ισχυρό σεισμό που προκάλεσε συναγερμό για τσουνάμι, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS),

Αρκετοί ήταν και μικρότερου μεγέθους μετασεισμοί που σημειώθηκαν στο νησί Μιντανάο μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών.

Ο κίνδυνος για τσουνάμι που οδήγησε στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων

Στις Φιλιππίνες, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές αλλά σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας Τζόζεφ Λάμπα στη Χινατουάν, ο σεισμός ήταν «πολύ ισχυρός».

«Οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω του συναγερμού για τσουνάμι», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι 45.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ότι πολλοί μεταξύ αυτών προσπαθούν να φθάσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο πεζή ή με το αυτοκίνητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ