ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο απαγορεύει στον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο να ταξιδέψει στο εξωτερικό

Ουκρανία: Το Κίεβο απαγορεύει στον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο να ταξιδέψει στο εξωτερικό
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (AP Photo/Petr David Josek)

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, αντίπαλος του νυν προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν είχε το δικαίωμα να ταξιδέψει στο εξωτερικό γιατί θα πήγαινε να συναντήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και κινδύνευε να «εργαλειοποιηθεί από τους Ρώσους».

Ο Ποροσένκο, που κυβέρνησε την χώρα από το 2014 έως το 2019 και είναι σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, δήλωσε την Παρασκευή ότι εμποδίστηκε στα σύνορα καθώς επρόκειτο να μεταβεί στο εξωτερικό για «δεκάδες συναντήσεις στην Πολωνία και τις ΗΠΑ».

Σήμερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξήγησαν ότι έλαβαν «πληροφορίες για την προετοιμασία προκλήσεων» από τους Ρώσους, με στόχο τη «μείωση της υποστήριξης των ξένων εταίρων» και τον «διχασμό της ουκρανικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με αυτές, η Μόσχα σκόπευε να χρησιμοποιήσει μια συνάντηση μεταξύ του Πέτρο Ποροσένκο και του Βίκτορ 'Ορμπάν, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι «αντιουκρανός».

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, επικεφαλής του κόμματος Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, δεν έχει συνεπώς το δικαίωμα να φύγει από την Ουκρανία καθώς μπορεί να «εργαλειοποιηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Ο Ποροσένκο, που δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν μίλησε για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Ο πρώην πρόεδρος έλεγε ότι επρόκειτο συγκεκριμένα να συζητήσει για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και τον αποκλεισμό των συνόρων από Πολωνούς φορτηγατζήδες.

Στην Ουκρανία κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και διαφθορά, για υποθέσεις που οι σύμμαχοί του καταγγέλλουν ότι έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Ποροσένκο ηττήθηκε εύκολα από τον Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές του 2019.

Τον Μάιο του 2022, είχε δηλώσει ότι εμποδίστηκε για λίγο στα σύνορα καθώς έπρεπε να πάρει μέρος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, προτού τελικά μπορέσει να βγει από τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ