ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εντοπίσαμε 800 σήραγγες της Χαμάς κάτω από τη Γάζα - Καταστρέψαμε τις μισές

Ισραήλ: Εντοπίσαμε 800 σήραγγες της Χαμάς κάτω από τη Γάζα - Καταστρέψαμε τις μισές
Ισραηλινός στρατιώτης σε ένα από τα τούνελ της Χαμάς AP Photo/Victor R. Caivano

Οκτακόσια  φρεάτια που οδηγούν στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς με σήραγγες και καταφύγια από τις 27 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα εντόπισε ο ισραηλινός στρατός σύμφωνα με ανακοίνωσή του και έχουν καταστρέψει περισσότερα από τα μισά από αυτά.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση έλεγε πριν από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που μετράει ήδη οκτώ εβδομάδες, ότι έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα με σήραγγες--ένα δίκτυο που σε έκταση συγκρίνεται με το σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης - για προστασία και για χρήση ως επιχειρησιακή της βάση.

Αυτό τα κατέστησε πρωταρχικούς στόχους για τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με διαπεραστικά πυρομαχικά και μηχανικούς του στρατού που χρησιμοποιούν ρομπότ για χαρτογράφηση ή εκρηκτικό ζελέ, το οποίο μπορεί να διασκορπιστεί στα περάσματα.

«Τα φρεάτια των τούνελ εντοπίστηκαν σε περιοχές αμάχων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονταν κοντά ή μέσα σε κτήρια όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, τζαμιά και παιδικές χαρές", αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο στρατός.

Από τα περίπου 800 φρεάτια που ανακαλύφθηκαν, είπε ο στρατός, τα 500 έχουν καταστραφεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από επιχειρησιακές μεθόδους περιλαμβανομένης της «ανατίναξης και της σφράγισης». Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι πολλά χιλιόμετρα από βασικές διαδρομές των τούνελ έχουν καταστραφεί.

Σε μία άλλη εξέλιξη από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν 15.523 άνθρωποι από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει τον τραυματισμό 41.316 ανθρώπων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τον Ασχράφ αλ Κίντρεχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ