ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά πάλι η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας

Ξεκινά πάλι η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας
Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Μπενιαμίν Νετανιάχου Atef Safadi/ AP

Συνεχίζεται από σήμερα, Δευτέρα (4/12) η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και απάτη. 

Η δίκη του Νετανιάχου άρχισε το 2020 και αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για εν ενεργεία πρωθυπουργό στο Ισραήλ. Είχε διακοπεί, ωστόσο, μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα κληθεί αμέσως στο εδώλιο, αλλά είναι πιθανόν να παραστεί για να καταθέσει κατά την εξέλιξη της δίκης τους επόμενους μήνες.

Η υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Νετανιάχου αφορά στην αποδοχή πλήθους δώρων αξίας 176.000 ευρώ (700.000 σεκέλ) την περίοδο 2007-2016. Τα δώρα αυτά την μορφή πούρων, μπουκαλιών σαμπάνιας και κοσμημάτων.

Μεταξύ των «δωρητών» βρίσκεται και ο Ισραηλινός, επιχειρηματίας και παραγωγός του Χόλιγουντ Αρνον Μιλχάν (Brazil, JFK, Pretty woman), για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι σε αντάλλαγμα των δώρων αυτών έλαβε φορολογική ρύθμιση που θα του απέφερε εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το υπουργείο οικονομικών του Ισραήλ πρόβαλε διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Από την πλευρά του ο 74χρονος πρωθυπουργός σημείωσε πως απλώς δέχθηκε δώρα φίλων, δώρα που δεν ζήτησε και χαρακτηρίζει τη δίωξη του «κυνήγι μαγισσών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ