ΚΟΣΜΟΣ

IDF στο CNNi: Εξαιρετικά θετική αναλογία οι δύο νεκροί άμαχοι προς έναν μαχητή της Χαμάς

IDF στο CNNi: Εξαιρετικά θετική αναλογία οι δύο νεκροί άμαχοι προς έναν μαχητή της Χαμάς
Screen Grab / CNNi

Το Ισραήλ πιστεύει ότι έχει σκοτώσει δύο Παλαιστίνιους πολίτες για κάθε έναν μαχητή της Χαμάς στις ισχυρές πολεμικές επιχειρήσεις του στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς από τη Λωρίδα, μια αναλογία που ο εκπρόσωπος του IDF, μιλώντας τη Δευτέρα στο CNNi περιέγραψε ως «εξαιρετικά θετική»! Όπως ήταν φυσικό η δήλωσε προκάλεσε σάλο με τους αξιωματούχους να προσπαθουν να «μαζέψουν» τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση από την επίσημη δήλωση. 

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νέα φάση του πολέμου και στα νότια της Γάζας με τις μάχες να εκτυλίσσονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χαν Γιούνες. Ο εκπρόσωπος του IDF, Jonathan Conricus, δεν έκρυψε πως στόχος του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, είναι να εξολοθρεύσει κάθε στοιχείο της τρομοκρατικής οργάνωσης και αυτό όλοι γνωρίζουν ότι θα έχει κόστος:

«Είναι μια εξαιρετικά θετική αναλογία» είπε αρχικά ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού απαντώντας στη δημοσιογράφο στην ερώτηση εάν όντως χάνουν τη ζωή τους δύο άμαχοι για κάθε ένοπλο της Χαμάς.

«Εάν συγκρίνετε με οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση σε αστικό έδαφος μεταξύ ενός στρατού και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, θα διαπιστώσετε ότι αυτή η αναλογία είναι εξαιρετικά θετική και ίσως μοναδική στον κόσμο», σημείωσε ο Ισραηλινός αξιωματικός.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι ελπίζεται ότι η αναλογία θα είναι «πολύ χαμηλότερη» στην επόμενη φάση του πολέμου. «Δεν λέω ότι δεν είναι κακό που έχουμε αναλογία δύο προς ένα», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ και ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσαν εκ νέου το θέμα της ανθρωπιστικής τραγωδίας. «Δεν είναι δυνατό να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα» λέει ο ΟΗΕ. Πάνω από 15.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 250 υγειονομικοί.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στο Reuters μέσα από το νοσοκομείο Νάσερ, ότι σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν 43 πτώματα στο νοσοκομείο αυτό που βρίσκεται στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Γάζας. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι ζήτησε την εκκένωση των αποθηκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκονται στο Χαν Γιούνες.

CNNi: Δεν σκάβουν για θύματα, αλλά για τροφή

Από την κεντρική Γάζα και το Ντιερ αλ-Μπαλάχ ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι μετά τον νέο βομβαρδισμό άνδρες, γυναίκες και παιδιά έσκαβαν στα ερείπια και «αυτή τη φορά, όχι για να βρούν αγαπημένα πρόσωπα, αλλά για τρόφιμα και άλλες απαραίτητες προμήθειες. Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπαίνει στην ένατη εβδομάδα του, πληθαίνουν παράλληλα οι αναφορές για λεηλασίες από ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν. «Το Ισραήλ είναι η δύναμη κατοχής, πρέπει να δώσει τροφή, φάρμακα, νερό. Μόνο μια κατάπαυση πυρός θα σώσει τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Τα φυλλάδια που έριξε το Ισραήλ περιλαμβάνουν έναν κωδικό QR, ο οποίος όταν σαρωθεί με ένα έξυπνο τηλέφωνο δείχνει έναν χάρτη της Λωρίδας της Γάζας, με περισσότερα από 800 κομμάτια, αριθμημένα ως ασφαλείς και μη ζώνες για τους αμάχους.

ΟΗΕ: Δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας

Δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας, δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για δύο εκατομμύρια αμάχους, τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Γάζα είναι χωρίς ηλεκτρικό και διαδίκτυο από τις 9 Οκτωβρίου όπου επιβλήθηκε πλήρης αποκλεισμός.

Το Τελ Αβίβ φέρεται να ενημέρωσε τον περασμένο μήνα τις Ηνωμένες Πολιτείες για σχέδιο να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στην βόρεια περιοχή Αλ Σάτι όπου και φέρεται να εξοντώθηκε ο τοπικός διοικητής της Χαμάς, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, της Wall Street Journal, από τα μέσα Νοεμβρίου, ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τουλάχιστον πέντε αγωγών, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από τον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι. Οι αγωγοί αυτοί θεωρητικά του δίνουν τη δυνατότητα να διοχετεύει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε ώρα και να πλημμυρίσει το περίπλοκο δίκτυο υπόγειων τούνελ εντός εβδομάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ