ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο ταξίδι Πούτιν στο εξωτερικό - Τι θα συζητήσει σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Σπάνιο ταξίδι Πούτιν στο εξωτερικό - Τι θα συζητήσει σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη (6/12) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το ταξίδι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι σπάνια βγαίνει εκτός Ρωσίας. Στο επίκντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ+ και οι συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία.

Η συνάντηση του Πούτιν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι χώρες των οποίων διοχετεύουν στην αγορά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, έρχεται αφού οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν μείωση παρά την υπόσχεση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+) να μειώσουν περαιτέρω την προσφορά.

Ο Πούτιν πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχγιάν στο Αμπού Ντάμπι και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για την πρώτη συνάντησή του με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον Οκτώβριο 2019.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα συζητήσουν την ενεργειακή συνεργασία, μεταξύ άλλων και εντός του πλαισίου του ΟΠΕΚ+, τα μέλη του οποίου διοχετεύουν στην αγορά περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου.

«Ο στενός ρωσο-σαουδαραβικός συντονισμός σε αυτό το σχήμα είναι μια αξιόπιστη εγγύηση ότι θα διατηρηθεί μια σταθερή και προβλέψιμη κατάσταση στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την κατάσταση στη Συρία και την Υεμένη και ευρύτερα ζητήματα σταθερότητας στον Κόλπο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ένας συνεργάτης του Κρεμλίνου δήλωσε πως θα συζητηθεί επίσης η Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ