ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ερευνα για σχέση του Apollo Hospital Delhi με το σκάνδαλο «μετρητά έναντι νεφρών»

Ινδία: Ερευνα για σχέση του Apollo Hospital Delhi με το σκάνδαλο «μετρητά έναντι νεφρών»
Νοσοκομείο στην Ινδίσα (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας στο νοσοκομείο Apollo Hospital Delhi, που ανήκει στην μεγαλύτερη ιδιωτική αλυσίδα νοσοκομείων Apollo Hospitals, μετά τα δημοσιεύματα που το συνδέουν με την παράνομη πώληση νεφρών από πολίτες της Μιανμάρ για μεταμοσχεύσεις.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων Οργάνων και Ιστών (NOTTO), που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Ντίπακ Κούμαρ να «εξασφαλίσει την εξέταση του ζητήματος, να αναλάβει την αρμόζουσα δράση (…) και να προσκομίσει έκθεση σχετικά με την δράση που αναλήφθηκε εντός μιας εβδομάδας», σύμφωνα με επιστολή στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Ο υπουργός δήλωσε στα ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι συστάθηκε επιτροπή για να ερευνήσει το ζήτημα και ότι ζητήθηκαν από το νοσοκομείο να δοθούν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με δωρητές και ασθενείς. Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τον Κούμαρ.

Η αλυσίδα Apollo Hospitals δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Η εταιρεία Indraprastha Medical Corp, συνεργάτης της Apollo που διαχειρίζεται τα δύο νοσοκομεία της στην περιφέρεια του Νέου Δελχί, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το ζήτημα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς εναντίον του νοσοκομείου «απολύτως ψευδείς, προϊόν παραπληροφόρησης και παραπλανητικούς».

Δημοσίευμα στην βρετανική εφημερίδα Telegraph κατηγορεί την Apollo ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο «μετρητά έναντι νεφρών», στο πλαίσιο του οποίου νεαροί χωρικοί από τη Μιανμάρ μεταφέρονται αεροπορικώς στο νοσοκομείο της στο Νέο Δελχί και δελεάζονται να πουλήσουν τα νεφρά τους σε πλούσιους ασθενείς επίσης από τη Μιανμάρ.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Η αλυσίδα Apollo, που έχει την έδρα της στην Τσενάι και διαθέτει πάνω από 70 νοσοκομεία σε όλη την Ινδία, πραγματοποίησε 1.641 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Το νοσοκομείο επίσης νοσηλεύει ξένους ασθενείς που φθάνουν αεροπορικώς στην Ινδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ