ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σφοδρές μάχες στην καρδιά της Χαν Γιουνίς ανάμεσα σε IDF και Χαμάς

Γάζα: Σφοδρές μάχες στην καρδιά της Χαν Γιουνίς ανάμεσα σε IDF και Χαμάς
Ισραηλινό ελικόπτερο Απάτσι χτυπά στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. AP Photo/Ariel Schalit

Στην καρδιά της πόλης Χαν Γιουνίς  στιη νότια Γάζα μαίνονται οι μάχες μεταξύ των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) και της Χαμάς αναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού, καθώς ο αριθμός των ασφαλών περιοχών μειώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι IDF έχουν περικυκλώσει ένα σπίτι στο Χαν Γιουνίς που ανήκει στον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, αναφέρει το Al Arabiya.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σινουάρ βρίσκεται στο κτήριο. Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς όχι μόνο έχει στην κατοχή του πολλά σπίτια, αλλά και κρύβεται.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ορισμένοι ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς θα μπορούσαν τώρα να κρύβονται στην πόλη, η οποία είναι η γενέτειρα και του γενικού διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, Μοχάμεντ Ντέιφ.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι ο Σινουάρ είναι «νεκρός που περπατάει».

Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των Παλαιστινίων αμάχων πολλοί από τους οποίους αναζήτησαν καταφύγιο στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι κάτοικοι του Χαν Γιουνίς - εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου - διατάσσονται από το Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και την κοντινή περιοχή αλ-Μαβάσι στην ακτή.

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Παράλληλα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους σε όλη την πυκνοκατοικημένη παράκτια περιοχή σε μια από τις πιο σφοδρές φάσεις μαχών τους δύο μήνες από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική εκστρατεία του κατά της Χαμάς.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε περίπου 250 στόχους της Χαμάς στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς τα στρατεύματα συνέχισαν να εντοπίζουν τα όπλα, τα υπόγεια φρεάτια, τα εκρηκτικά και τις στρατιωτικές υποδομές της μαχητικής οργάνωσης.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για μεγάλες απώλειες μετά τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε στόχους μέσα και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.

Μάλιστα στη βόρεια Γάζα οι IDF λένε ότι βρήκαν μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων της Χαμάς η οποία αποτελείται από εκατοντάδες ρουκέτες, εκτοξευτές, χειροβομβίδες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο εκπρόσωπος των IDF στα αραβικά μέσα ενημέρωσης, Αβιχάι Αντραέε, δήλωσε ότι τα όπλα βρέθηκαν κοντά σε μια κλινική και ένα σχολείο.

Σε μία άλλη εξέλιξη οι IDF ανέφεραν μετά από συναγερμούς για ρουκέτες στο Εϊλάτ, ότι το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow αναχαίτισε έναν πύραυλο εδάφους - εδάφους (STS) με στόχο τη νότια πόλη του Ισραήλ.

Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των Αμερικανών για την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη νότια Γάζα μέχρι τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να προχωρήσει σε πιο στοχευμένες επιθέσεις κατά της Χαμάς.

Επικαλούμενο πολλούς ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, το CNNi αναφέρει ότι υπάρχει ανησυχία από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για το πώς θα εξελιχθεί η επίθεση των IDF τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να περιορίσει τις ζημιές και τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος που αναφέρεται στο ρεπορτάζ λέει ότι δεν αισθάνονται άνετα να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «δεκτικός» για να περιγράψουν την ανταπόκριση του Ισραήλ στις συμβουλές των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε σε μια επιχείρηση υψηλής έντασης τις επόμενες εβδομάδες, και στη συνέχεια πιθανόν να μεταβούμε σε μια λειτουργία χαμηλής έντασης», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNNi.

Μόλις επιτεχθούν οι στόχοι της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορεί να ανοίξει εκ νέου το παράθυρο του διαλόγου για την απελεύθερωση και άλλου κύματος ομήρων που κρατά στα χέρια της η Χαμάς στη Γάζα.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Διασποράς του Ισραήλ απέστειλε προσωπικές επιστολές σε περίπου 20 Ευρωπαίους ηγέτες, υπογεγραμμένες από τον Υπουργό Διασποράς οι οποίες περιείχαν στοιχεία για την τρομοκρατική δραστηριότητα των ακτιβιστών της Χαμάς και των στελεχών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) σε μεγάλες πόλεις της ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ