ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικός Τύπος: «Ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα»

Τουρκικός Τύπος: «Ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) (AP Photo/Francisco Seco)

Στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επικεντρώνεται ο Τουρκικός Τύπος.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του CNN Turk που κάνει λόγο για ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει από την Τουρκία για την Αθήνα, ήταν ότι έρχεται στην Ελλάδα για να ενισχύσει τη συνεργασία, ενώ γνωστοποίησε ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουγγαρία, το οποίο ερμηνεύεται και ως μήνυμα ότι επιδιώκει καλές σχέσεις με την Ευρώπη, αναφέρει του τουρκικό μέσο.

Η Γενί Σαφάκ, μεσαίας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα, υποστηρίζει ότι και η Τουρκία έχει ανάγκη από φίλους, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη στάση της Ελλάδας.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σουτζού, επικρίνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τίτλο ότι από το θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα, πήγε στο θα επιστρέψουμε μια νύχτα ξαφνικά, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ.

Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τις πέντε ώρες που θα διαρκέσει η παρουσία του στην Ελλάδα είναι δρακόντεια καθώς επί ποδός βρίσκονται τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα και drones, που θα επιτηρούν κάθε σημείο από το οποίο θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν θα φτάσει στις 11:00 το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από το αεροδρόμιο η πομπή θα μπει στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσει στην Ηρώδου Αττικού και το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την ομάδα του θα μετακινηθεί με τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες, οι οποίες αντέχουν ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού αναπτύσσεται ένα ειδικό κύκλωμα που εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών αερίων. Η διαδρομή θα πρέπει να γίνει σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Η λιμουζίνα που θα μεταφέρει τον Ερντογάν διαθέτει και τηλέφωνο το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον δορυφόρο Göktürk-1 προκειμένου να υπάρχει σε κάθε περίπτωση δυνατότητα επικονωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στην Αθήνα περίπου στις 11:00 το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τρία αεροσκάφη που θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του, αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθούν. Επικεφαλής της ομάδας υποδοχής στο αεροδρόμιο θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στο Προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατόπιν τούτου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:15.

Στη 13:00 Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει στις 13:30 γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου αναμένεται να επικυρωθούν οι συμφωνίες που προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα.

Τέλος, στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Σειρά επαφών θα έχουν και υπουργοί των δύο κυβερνήσεων.

Στις 12:00 θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ