ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός, λένε, οργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Αυτός, λένε, οργάνωσε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Πριν από λίγο καιρό ο συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, πληροφορήθηκε ότι με εντολή του ίδιο του προέδρου Ερντογάν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση του στον Στρατό.

Από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου το όνομά του ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η επίσημη ταύτιση και η ανακοίνωση του ονόματός του έγινε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»/

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες. Νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ως οργανωτές της απόπειρας πραξικοπήματος φέρονται συνολικά πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες. Τα ημερώματα του Σαββάτου οι τουρκικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με 104 ονόματα ως εμπλεκομένων στην οργάνωση και την εκτέλεση της απόπειρας.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά έκρυθμη αλλά και αρκετά περίεργη, αναφορικά με το ρόλο των στρατιωτικών. Τη νύχτα του Σαββάτου κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Κοσέ μέσω τα γραφείου τύπου της υπηρεσίας όπου υπηρετούσε γνωστοποίησε ότι συνεχίζει να συντονίζει το πραξικόπημα χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε διαδικασία διασταύρωσης. Η πληροφορία, μάλιστα, ανέφερε ότι ο Κοσέ συμβούλευσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ