ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Μέσα στις πόλεις οι μάχες Ισραήλ - Χαμάς - Το δράμα των αμάχων

Γάζα: Μέσα στις πόλεις οι μάχες Ισραήλ - Χαμάς - Το δράμα των αμάχων
Καταστραμμένο κτήριο στο Χαν Γιουνίς AP Photo/Mohammed Dahman

Στον αστικό ιστό της Λωρίδας της Γάζας μεταφέρονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς την ώρα που η αγωνία για τους αμάχους κορυφώνεται καθώς πέρα από την ανθρωπιστική κρίση δεν ξέρουν που να βρουν καταφύγιο.  

Μετά την πρώτη φάση της χερσαίας επιχείρησης που επικεντρώθηκε στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε πως επεκτείνει τη δράση του στον νότο, όπου κατέφυγαν σχεδόν δύο εκατομμύρια άμαχοι, πλέον πιασμένοι σε θανάσιμη παγίδα, μαντρωμένοι σε περιοχή που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων ενεπλάκησαν σε μάχες με μέλη της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο του πολέμου, καθώς και στον βορρά, στην πόλη της Γάζας και στον κοντινό τομέα του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπαλίγια.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (7/12) αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες από ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα με πλάνα που εικονίζουν δεκάδες ημίγυμνους Παλαιστίνιους, με τα εσώρουχα, με τα μάτια σφαλισμένα, φρουρούμενους από στρατιώτες, προκαλώντας πολεμική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF), ανέφερε πως διενεργεί «έρευνα», για να εξακριβώσει ποιος «συνδέεται με τη Χαμάς και ποιος όχι».

Το δράμα των αμάχων

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη Χαν Γιούνις εν μέσω των μαχών για να πάνε προς τη Ράφα, στα —ακόμα κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο, τη μοναδική τοποθεσία όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, οι ποσότητες της οποίας όμως είναι πολύ περιορισμένες.

«Εδώ και δυο μήνες πάμε από το ένα μέρος στο άλλο (...) Είμαστε πολύ κουρασμένοι, κοιμόμαστε στον δρόμο», ανέφερε ο Αμπντούλα Αμπού Ντάκα, που κατάφερε να φθάσει στην παραμεθόρια πόλη. Μίλησε για τους «δυο σκληρότερους μήνες» της ζωής του.

Ο Άχμαντ Χάτζατζ, που κατάφερε επίσης να φθάσει στη Ράφα φεύγοντας από τον καταυλισμό Σάτι, στον βορρά, περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση: «δεν έχουμε είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και δεν υπάρχει πολιτική λύση στον ορίζοντα».

Κατεστραμμένο το σύστημα Υγείας

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μιλά για «γονατισμένο» σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ αυτά στον νότο, που έχουν κατακλυστεί από την πλημμύρα χιλιάδων τραυματιών, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε την 9η Οκτωβρίου απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας πελώριες ελλείψεις —πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος— ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της οποίας υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση, φθάνει με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά της διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον Ισραηλινό ομόλογο του την «απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι» και «να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τις συνέπειες που έχει η ισραηλινή επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη

Έφοδοι του ισραηλινού στρατού έγιναν και στην Δυτική Όχθη σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ιδίως κοντά στο κέντρο της Ραμάλας, της πόλης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σε έφοδο κοντά στην κοινότητα Τούμπας.

Ο πόλεμος ανέβασε εξάλλου κατακόρυφα την ένταση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου είναι καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, και μονάδες του ισραηλινού στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ