ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Δεσμεύτηκαν σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την εκτόνωση της έντασης

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Δεσμεύτηκαν σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την εκτόνωση της έντασης
Οι σημαίες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Συγκεκριμένα μέτρα» για την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης δεσμεύτηκαν να λάβουν την Πέμπτη (8/12) η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Στόχος είναι «να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση και επανέλαβαν «την πρόθεσή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία».

Σε ένδειξη καλής θέλησης η Αρμενία ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα της για τη διοργάνωση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29) και ότι στηρίζει αυτή του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο χώρες επίσης συμφώνησαν να απελευθερώσουν 32 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα δύο Αζέρους στρατιώτες.

«Μεγάλη πρόοδος»

Στο μεταξύ οι δύο χώρες δήλωσαν πως «θα συνεχίσουν να συζητούν μέτρα, τα οποία θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, και ζητούν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας».

Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση αυτή και την απελευθέρωση των κρατουμένων, χαρακτηρίζοντάς «μεγάλη πρόοδο» και «πρωτοφανές άνοιγμα στον πολιτικό διάλογο» τα ανακοινωθέντα.

«Οι σημερινές πρόοδοι είναι ένα στάδιο «κλειδί». Τώρα ενθαρρύνω τους ηγέτες να οριστικοποιήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Οι ΗΠΑ επίσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταλλαγή κρατουμένων «η οποία αποτελεί σημαντικό μέτρο ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, την ώρα που οι δύο πλευρές εργάζονται για την οριστικοποίηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αποτελούν σημαντικές προσπάθειες υπέρβασης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που οδήγησε τον Σεπτέμβριο στην ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Μπακού.

Σχεδόν το σύνολο του αρμένικου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε σύνολο 120.000, κατέφυγαν στην Αρμενία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ