ΚΟΣΜΟΣ

COP28: Μετά το ρωσικό βέτο για τη Βουλγαρία, προκρίνεται το Αζερμπαϊτζάν για την επόμενη διάσκεψη

COP28: Μετά το ρωσικό βέτο για τη Βουλγαρία, προκρίνεται το Αζερμπαϊτζάν για την επόμενη διάσκεψη
Ο προεδρεύων της COP28, ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ AP Photo/Peter Dejong

Ο καθορισμός της χώρας που θα προεδρεύσει σε ένα χρόνο της 29ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που εδώ και μήνες είχε μπλοκαριστεί, μπορεί να επιλυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην COP28 στο Ντουμπάι, μετά την ανακοίνωση πως η Αρμενία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, μία από τις ιστορικές κοιτίδες του πετρελαίου.

Οι δύο χώρες του Καυκάσου, ο τελευταίος πόλεμος μεταξύ των οποίων ανάγεται στο 2020 και οι οποίες εξακολουθούν αντιπαρατίθενται σε ένοπλα μεθοριακά επεισόδια, έκαναν χθες, Πέμπτη 7/12, μια κοινή δήλωση με την οποία ανακοινώνουν, μεταξύ άλλων, πως η Αρμενία αποσύρει την υποψηφιότητά της να διοργανώσει την COP29 και υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο υποψηφιότητές τους αλληλοεξουδετερώνονταν και είχαν μπλοκάρει τη διαδικασία.

Παρέμβαση Μόσχας

Οι COP οργανώνονται κάθε χρονιά σε ένα διαφορετικό συνασπισμό χωρών: για τη φετινή χρονιά, η Ασία όρισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την επόμενη χρονιά θα είναι η σειρά της Ανατολικής Ευρώπης, τα μέλη της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουν, σύμφωνα με τη διαδικασία του ΟΗΕ. Όμως η Ρωσία αντιτίθεται στην επιλογή της Βουλγαρίας, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία: Το πρωί της Παρασκευής, 8/12, πηγή στην ισπανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ντουμπάι έλεγε πως η ΕΕ παραμένει «αυτή τη στιγμή επικεντρωμένη στην επιτυχία αυτής της COP», χωρίς σχόλιο αναφορικά με ενδεχόμενη υποστήριξη μιας υποψηφιότητας του Αζερμπαϊτζάν.

Η απόφαση πρόκειται να ληφθεί στην COP28, που λήγει την Τρίτη.

Αν οριστεί το Αζερμπαϊτζάν, αυτό θα σημάνει πως άλλη μια πετρελαϊκή χώρα θα υποδεχθεί την COP, καθώς σχεδόν το 90% της οικονομίας της χώρας αυτής εξαρτάται από το πετρέλαιο και το αέριο.

Η προοπτική αυτή προκάλεσε αμέσως ειρωνικά σχόλια και ανησυχία από εμπειρογνώμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι παρόντες στο Ντουμπάι και ήταν ήδη πολύ επικριτικοί για τη φετινή προεδρία των Εμιράτων.

«Ο δρόμος μετά την COP28 θα οδηγήσει, φαίνεται, στο Μπακού , την πρώτη πετρελαϊκή πρωτεύουσα! Εκεί, πριν από εκατοντάδες χρόνια ο Μάρκο Πόλο τεκμηρίωσε το εμπόριο πετρελαίου ενώ οι τουρίστες μπορούν να κάνουν μπάνιο σε αργό πετρέλαιο για την υγεία τους», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ρίτσαρντ Μπλακ του κέντρου μελετών Ember.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τον ΟΗΕ να επιβάλει «αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων ώστε τα συμφέροντα της ορυκτής ενέργειας να μην μπορούν να επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα», δήλωσε ο Ρομάν Ιουαλαλάν της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oil Change International.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ