ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εγκρίθηκαν προϋπόθέσεις για ενταξιακές δαπραγματεύσεις με τη Ε.Ε.

Ουκρανία: Εγκρίθηκαν προϋπόθέσεις για ενταξιακές δαπραγματεύσεις με τη Ε.Ε.
AP Photo/Efrem Lukatsky (φωτογραφία αρχείου)

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τρία νομοσχέδια που συνιστούν προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ένα που αφορά τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων την διασφάλιση των οποίων ζητά η Ουγγαρία η οποία αντιτίθεται στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας.

Ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι τα μέλη του κοινοβουλίου ψήφισαν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, λαμβάνοντας υπ όψιν την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Βουδαπέστη έχει έρθει σε σύγκρουση με το Κίεβο σχετικά με τον περιορισμό, όπως λέει, των δικαιωμάτων των Ούγγρων στη δυτική Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση.

Τα άλλα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν τις αυξήσεις προσωπικού στο Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τις πρόσθετες εξουσίες που αποκτά η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς σχετικά με τους ελέγχους περιουσιακών στοιχείων.

«Μόλις τώρα το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τρεις από τους τέσσερις νόμους με συνταγματική πλειοψηφία που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπόλοιπα της έκθεσης για την Διεύρυνση της ΕΕ» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα σε ανάρτησή της στο Χ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μια τέταρτη απαίτηση, ένα νόμος για το lobbying, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση την Τρίτη.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα αν θα υιοθετήσουν την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσκαλέσουν το Κίεβο να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οποιαδήποτε παρόμοια απόφαση απαιτεί ωστόσο ομόφωνη υποστήριξη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την παρούσα της μορφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ