ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ποινές φυλάκισης σε έξι εφήβους για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί

Γαλλία: Ποινές φυλάκισης σε έξι εφήβους για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί
Ο Σαμουέλ Πατί Bertrand Guay, Pool via AP

Σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν την Παρασκευή (8/12)  από γαλλικό δικαστήριο έξι έφηβοι για την υπόθεση του αποκεφαλισμού το 2020 του καθηγητή ιστορίας Σαμουέλ Πατί, η δολοφονία του οποίου συγκλόνισε τη χώρα.

Ο δάσκαλος είχε δείξει στους μαθητές του καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης, εξοργίζοντας ορισμένους μουσουλμάνους γονείς. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι αποφεύγουν τις απεικονίσεις προφητών, θεωρώντας τις βλάσφημες.

Μεταξύ των κατηγορουμένων σε δίκη ήταν και μια έφηβη που φέρεται να είχε πει στους γονείς της ότι ο Πατί είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα πριν δείξει τις καρικατούρες.

Οι ποινές φυλάκισης κυμαίνονται από 14 μήνες έως δύο χρόνια, αλλά όλες έχουν ανασταλεί ή μετατραπεί και κανένας κατηγορούμενος δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου νεότητας που διαβάστηκε σε δημόσια ακρόαση μετά από διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Οι έξι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή υπέδειξαν τον Πατί στον δράστη.

Ο Σαμουέλ Πατί, ένας 47χρονος καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας, μαχαιρώθηκε και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε κοντά στο γυμνάσιό του στο προάστιο Conflans-Sainte-Honorine του Παρισιού στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Ο δράστης του, ο 18χρονος Τσετσένος πρόσφυγας Αμπντουλάχ Ανζόροφ , σκοτώθηκε επί τόπου από την αστυνομία.

Ο νεαρός ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής δολοφόνησε τον Πατί μετά τη διάδοση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο καθηγητής είχε δείξει στην τάξη του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, δεδομένης της νεαρής ηλικίας - μεταξύ 13 και 15 ετών - των κατηγορουμένων την περίοδο των γεγονότων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ