ΚΟΣΜΟΣ

Κολέτ Μέιζ: Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η γηραιότερη «ενεργή» πιανίστρια

Κολέτ Μέιζ: Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η γηραιότερη «ενεργή» πιανίστρια
UNSPLASH

Πέθανε σε ηλικία 109 ετών η Γαλλίδα πιανίστρια Κολέτ Μέιζ, η οποία το 2023 έγινε η γηραιότερη πιανίστρια που κυκλοφόρησε ποτέ άλμπουμ.

Η Μέιζ γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1914 στο Παρίσι, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια: η μητέρα της ήταν βιολίστρια και η γιαγιά της πιανίστρια. Έχοντας αρχίσει να μαθαίνει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών, η Μέιζ μπήκε στην École Normale de Musique στα 15 της, όπου σπούδασε με τους Άλφρεντ Κορτό, Νάντια Μπουλανζέρ και Ζαν Βλανσάρ.

Η Μέιζ ήταν ο τελευταίος συνδετικός κρίκος με αυτούς τους ιστορικούς παιδαγωγούς. Ήταν η τελευταία υποστηρίκτρια της σχολής Κορτό - μια προπολεμική προσέγγιση στην τεχνική που βασίζεται στη χαλάρωση και την ευελιξία.

Όταν η Maze είχε μπει στα 90 της, ο γιος της την ενθάρρυνε να κάνει ηχογραφήσεις για να διατηρήσει ένα αρχείο της τεχνικής της. Συνολικά, κυκλοφόρησε επτά άλμπουμ. Το τελευταίο από αυτά, τον Ιούνιο του 2023, ήταν το 109 ans de piano (109 χρόνια του πιάνου) — ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει έργα των Debussy, Gerswin, Schumann, Sakamoto και Piazzolla.

" Είμαι νέος!" Ο Maze είπε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τον Μάρτιο του 2023 σε ηλικία 108 ετών. " Η ηλικία, αυτή είναι μια ιστορία που δεν υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αιώνια νέοι, έκπληκτοι με τα πάντα, και μετά άνθρωποι που κουράζονται από τα πάντα και που δεν έχουν αγαπήσει ποτέ τίποτα, ούτε καν το αγόρι τους!».

Μπορείτε να ακούσετε τη Maze να παίζει και να μιλά για τη ζωή της σε μια συνέντευξη στην Deutsche Welle παρακάτω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ