ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία:Τέλος στα πρόστιμα στους χρήστες μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών

Κολομβία:Τέλος στα πρόστιμα στους χρήστες μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών
O πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο AP Photo/Ariana Cubillos

Καταργούν τα πρόστιμα για κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών οι αρχές της Κολομβίας, στο πλαίσιο της αλλαγής κατεύθυνσης του αγώνα κατά της διακίνησης ουσιών στη χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Κυβερνητικό διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου που ανέδειξαν το Σάββατο (9/12) μέσα ενημέρωσης της χώρας της Λατινικής Αμερικής προβλέπει κατάργηση των προστίμων για την κατοχή «ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών» προοριζόμενων για προσωπική χρήση, όχι προς πώληση.

Το μέτρο δεν μεταβάλλει τις ποινές, οι οποίες φθάνουν ως ακόμη και τα 20 χρόνια κάθειρξης, δυνάμει της νομοθεσίας στην Κολομβία για τη διακίνηση ναρκωτικών· όμως τερματίζει την πρακτική της επιβολής προστίμων ύψους περίπου πενήντα δολαρίων από την αστυνομία σε χρήστες ναρκωτικών.

Καθώς «το Σύνταγμα επιτρέπει την κατοχή δόσεων για προσωπική χρήση, η δράση της αστυνομίας δεν πρέπει να επικεντρώνεται στη δίωξη χρηστών ναρκωτικών, αλλά στους βαρόνους των ναρκωτικών», εξήγησε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο με ανάρτηση στα social media.

Το διάταγμα, με ημερομηνία Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζει «απαραίτητο» να «αποφεύγεται» η ποινικοποίηση της χρήσης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών.

Η κατοχή και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας, κοκαΐνης και ορισμένων συνθετικών ναρκωτικών είχε ήδη αποποινικοποιηθεί με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1994.

Όμως το μέτρο της επιβολής διοικητικών προστίμων διατηρήθηκε σε ισχύ, με απόφαση της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε το 2018.

Ο πρόοεδρος Πέτρο, που έχει επίσης δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να μη διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον καλλιεργητών μικρών ποσοτήτων φύλλων κόκας, προωθεί αλλαγή κατεύθυνσης του αγώνα κατά των ναρκωτικών στην Κολομβία, που υποστηρίζεται οικονομικά από τις ΗΠΑ, την κυριότερη αγορά για τα ναρκωτικά που παράγονται στη Λατινική Αμερική, ιδίως κοκαΐνης.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως με τις αποφάσεις αυτές περιορίζεται η δυνατότητα των αρχών να καταπολεμήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς όπως επιχειρηματολογεί επεκτείνονται οι παράνομες καλλιέργειες και αυξάνεται η χρήση ουσιών στην ίδια τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ