ΚΟΣΜΟΣ

Επτά φράσεις που «προδίδουν» τη χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Επτά φράσεις που «προδίδουν» τη χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη
UNSPLASH

Επτά φράσεις που «προδίδουν» τους ανθρώπους που διαθέτουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη κάνει γνωστές ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων και να αξιοποιούν αυτή την πληροφορία για να συμπεριφέρονται αναλόγως στις σχέσεις με τους γύρω τους.

Πώς μπορεί λοιπόν κανείς ή καμιά να καταλάβει εάν διαθέτει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Η κλινική ψυχολόγος Κόρτνεϊ Γουόρεν σε άρθρο της στο CNBC News αποκαλύπτει επτά φράσεις «κλειδιά» που αποκαλύπτουν την έλλειψη αυτή της ικανότητας.

  • Δεν αλλάζω. Αυτός/ ή είμαι

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με την ικανότητα να αλλάζεις με την πάροδο του χρόνου καθώς ωριμάζεις και μεγαλώνεις.

Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι συχνά πιο άκαμπτα να καταβάλουν προσπάθεια να αλλάξουν ή να εξελιχθούν.

  • Δεν με νοιάζει πως νιώθεις

Η αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων είναι επίσης σημάδι χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, ειδικά όταν περνούν μια δύσκολη περίοδο, καθιστά δύσκολο να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελείς, υποστηρικτικές σχέσεις.

  • Εσύ φταις που νιώθω έτσι

Τα άτομα με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη δεν κατηγορούν τους άλλους για τα συναισθήματά τους. Καταλαβαίνουν ότι με το πώς οι ίδιοι και οι ίδιες αντιλαμβάνονται τον κόσμο και όσα τους συμβαίνουν.

Τα συναισθήματά μας δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου να τα διορθώσει. Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να βάλουμε όρια.

  • Κάνεις λάθος

Οι συναισθηματικά πιο ώριμοι άνθρωποι σε μια συζήτηση στην οποία εκφράζονται διαφωνίες είναι πιο ανοιχτοί να δουν και την πλευρά του συνομιλητή τους.

Αντί να «κολλάνε» σε αυτά που πιστεύουν, εστιάζουν περισσότερο στην κατανόηση της βιωμένης εμπειρίας του άλλου.

  • Είσαι τρελός/ή

Το να μπορείς να ακούς την εμπειρία κάποιου άλλου χωρίς να αντιδράς υπερβολικά ή να το παίρνεις προσωπικά είναι ένα βασικό σημάδι της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Σημαίνει ότι έχετε υψηλή αίσθηση αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης.

  • Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη θέση κάποιου άλλου.

Αυτό τους κάνει πιο ανοιχτούς στο να συγχωρήσουν το άλλο άτομο για τυχόν λάθη που αντιλαμβάνονται, σε σύγκριση με κάποιον που είναι περισσότερο ανασφαλής.

  • Είσαι παράλογος/η

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευφυείς μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς από όπου προέρχονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ