ΚΟΣΜΟΣ

Χαβιέρ Μιλέι: Ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Αργεντινής - «Δεν υπάρχουν λεφτά»

Χαβιέρ Μιλέι: Ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Αργεντινής - «Δεν υπάρχουν λεφτά»
Ο Χαβιέρ Μιλέι στη εναρκτήρια ομιλία του ως πρόεδρος AP Photo/Gustavo Garello

Ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Αργεντινής την Κυριακή (10/12) ο άκρως φιλελεύθερος, Χαβιέρ Μιλέι, προειδοποιώντας από την πρώτη κιόλας ομιλία του πως η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μπορεί να διορθωθεί με ένα «απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από μια προσαρμογή σοκ» δήλωσε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι ο Μιλέι είπε ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.

«Δεν υπάρχουν λεφτά» ανέφερε.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση μας άφησε σε τροχιά προς τον υπερπληθωρισμό», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια τέτοια καταστροφή» δήλωσε.

Στην ομιλία του ανέφερε πως τα κύρια βήματα που θα ακολουθήσει περιλαμβάνουν μια δημοσιονομική προσαρμογή ισοδύναμη με το 5% του ΑΕΠ της χώρας μέσω περικοπών που, όπως ισχυρίστηκε, θα επιβαρύνουν «το κράτος και όχι τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ακροδεξιός οικονομολόγος εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής τη 19η Νοεμβρίου, εξέλιξη που ανοίγει περίοδο αβεβαιότητας στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, βυθισμένη σε βαθιά κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας υπόσχεται θεραπεία σοκ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο πρόεδρος υποσχέθηκε δραστική δημοσιονομική προσαρμογή, στο πλαίσιο προγράμματος που συμπεριλαμβάνει το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ