ΚΟΣΜΟΣ

COP28: «Μάχη με το χρόνο» για να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα

COP28: «Μάχη με το χρόνο» για να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις των χωρών που συμμετέχουν στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP28, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι έχουν επιλύσει τις διαφορές τους ως προς τα κρίσιμα ζητήματα.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην COP28 αναμένουν σήμερα από την προεδρία της Διάσκεψης, την οποία έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να παρουσιάσει νέο κείμενο, το οποίο ελπίζουν να αποτελέσει τη βάση για το τελικό ανακοινωθέν. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι δύο βασικά ζητήματα: η σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα και η οικονομική βοήθεια προς τις πιο φτωχές χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τους διαπραγματευτές στην COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δείξουν την μέγιστη ευελιξία και καλή πίστη για να εξασφαλίσουν την έξοδο από όλα τα ορυκτά καύσιμα.

Είναι ουσιαστικής σημασίας το τελικό κείμενο, το οποίο αναμένεται κανονικά να υιοθετηθεί αύριο, Τρίτη, «να αναγνωρίζει την ανάγκη εξόδου από όλα τα ορυκτά καύσιμα σε χρονοδιάγραμμα συμβατό με το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να αποχωρήσουν ταυτοχρόνως από τα ορυκτά καύσιμα», διευκρίνισε, απηχώντας το αίτημα ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών να έχουν περισσότερο χρόνο από τα πλουσιότερα κράτη.

«Επιδιδόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο» για να επιτευχθεί συναίνεση, υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο σε αυτή την κρίσιμη τελική ευθεία», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Σάιμον Στιλ, προειδοποίησε ότι «κάθε βήμα προς τα πίσω από τις πιο υψηλές φιλοδοξίες θα κοστίσει αμέτρητα εκατομμύρια ζωές» και ζήτησε από τις χώρες να απέχουν από «τις ανώφελες τακτικές δημιουργίας εμποδίων».

Παραμένουν τα εμπόδια

Ένας συνασπισμός περισσότερων από 80 χωρών – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι μικρές νησιωτικές χώρες—πιέζουν για ένα τελικό κείμενο στο οποίο θα περιλαμβάνεται «η σταδιακή αποχώρηση» από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί στα σχεδόν 30 χρόνια διασκέψεων του ΟΗΕ.

Ωστόσο είναι αντιμέτωπες με την ισχυρή αντίθεση κάποιων άλλων χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο επικεφαλής των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών του ΟΠΕΚ.

Με την παρουσίαση του νέου προσχεδίου θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου διαβουλεύσεων που ενδέχεται να διαρκέσει πολλές ώρες, ή και ημέρες. Στα 28 χρόνια που διοργανώνονται, οι Διασκέψεις του ΟΗΕ για το Κλίμα σπάνια έχουν ολοκληρωθεί στην ώρα τους.

Όμως ο φετινός πρόεδρος της COP28, ο Σούλταν αλ Τζάμπερ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει δεσμευθεί ότι ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η Διάσκεψη, θα υπάρξει «ιστορική συμφωνία». Εξάλλου στις 12 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, όταν συμφωνήθηκε ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ