ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Κύπρο: Η δήλωση Νετανιάχου που άναψε «φωτιά» σε Τουρκία και Κατεχόμενα

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Κύπρο: Η δήλωση Νετανιάχου που άναψε «φωτιά» σε Τουρκία και Κατεχόμενα
Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Το κατασκοπευτικό θρίλερ που αποκαλύφθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο με δύο συλλήψεις Ιρανών συνεχίζεται, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αφήσει υπόνοιες για εμπλοκή των Κατεχομένων και κατά συνέπεια της Τουρκίας

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνήθηκε με δηλώσεις του οποιαδήποτε εμπλοκή του ψευδοκράτους στα δημοσιεύματα και αναφορές περί Ιρανών που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με σκοπό το τρομοκρατικό χτύπημα κατά Ισραηλινών στην Κύπρο, ανέφερε το sigmalive.com.

Σύμφωνα με το Ισραήλ η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του, βοήθησε την Κύπρο για την ματαίωση μιας επίθεσης με εντολή του Ιράν κατά Ισραηλινών και Εβραίων πολιτών στη νήσο.

Μιλώντας στο TRT News, ο Τατάρ σημείωσε ότι βίσκεται σε στενό διάλογο με την Τουρκία και δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

«Δεν έχει σημειωθεί τέτοιο περιστατικό στην πολιτεία. Όλες οι μονάδες ασφαλείας μας παρακολούθησαν στενά τη σχετική δήλωση», είπε προσθέτοντας «Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις και στις θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές πύλες της ΤΔΒΚ».

«Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα. Το κράτος της ΤΔΒΚ δεν θα επιτρέψει ποτέ τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός του. Παρακολουθούμε προσεκτικά τη διαδικασία», είπε.

Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του πρωθυπουργικού γαφείου ότι το Ισραήλ «προβληματίζεται» από αυτό που βλέπει ως χρήση από το Ιράν της κατεχόμενης, αλλά και των ελεγχόμενων από την Τουρκία Κατεχομένων «τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς, όσο και ως μιας επιχειρησιακής και διαμετακομιστικής περιοχής».

Σύμφωνα με τους Times of Israel οι κυπριακές δυνάμεις ασφαλείας αποκάλυψαν και απέτρεψαν το σχέδιο στις αρχές Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τη Μοσάντ. Οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι κατονομάζονται ως Μοχάμεντ Ρεζά Εμπαντί Αραμπλού αι Σαίντ Εμπαντί κρατούνται έκτοτε ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε φωτογραφία με τα διαβατήρια που χρησιμοποίησαν.

Το Channel 12 μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής (10/12) ότι ο επιδιωκόμενος στόχος στην Κύπρο ήταν επίσης ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας, ο οποίος διαμένει στη νησιωτική χώρα. Ο επιχειρηματίας ειδοποιήθηκε και εγκατέλειψε την Κύπρο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Έφτασαν στην Κύπρο μέσω Τουρκίας, ανέφερε ακόμη το Κανάλι 12.

Μόλις 40 λεπτά πτήσης από το Ισραήλ, η Κύπρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών και επενδύσεων για χιλιάδες Ισραηλινούς, ενώ μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς πολλοί είναι εκείνοι που αναζήτησαν καταφύγιο στο νησί της Αφροδίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ