ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις σε Χάρβαρντ και ΜΙΤ να πράξουν το ίδιο μετά την παραίτηση της πρυτάνεως του UPenn

Πιέσεις σε Χάρβαρντ και ΜΙΤ να πράξουν το ίδιο μετά την παραίτηση της πρυτάνεως του UPenn
AP Photo/Matt Rourke

Πιέσεις να παραιτηθούν δέχονται οι πρυτάνεις του  του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση το Σάββατο της ομολόγου τους του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (UPenn) Ελίζαμπεθ Μαγκίλ λόγω των κατηγοριών περί αντισημιτισμού στους χώρους τους.

Παραίτηση που ήρθε έπειτα από τις καταθέσεις τους ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου την Τρίτη (5/12) με τις πολιτικές πιέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ να κλιμακώνονται.

«Μία εκτός, μένουν άλλες δύο», σχολίασε το Σάββατο (9/12) το βράδυ στο Χ η Ρεπουμπλικανή βουλευτής της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ, αναφερόμενη στην Ελίζαμπεθ Μαγκίλ πρύτανη του UPenn που παραιτήθηκε και στις συναδέλφους της Κλοντίν Γκέι του Χάρβαρντ και Σάλι Κόνρμπλαθ του ΜΙΤ.

Η ακρόαση που ξεσήκωσε θύελλα

«Δεν είναι παρά η αρχή της μάχης κατά της εισβολής της διαφθοράς του αντισημιτισμού που καταστρέφει τα πιο περίβλεπτα ιδρύματα ανώτερη εκπαίδευσης στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η Στέφανικ, καλώντας τις πρυτάνεις του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ να «πάρουν τη σωστή απόφαση», διότι «ο κόσμος παρακολουθεί».

Οι τρεις πρυτάνεις δέχθηκαν επικρίσεις κατά την ακρόασή τους στις 5 Δεκεμβρίου ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου αναφορικά με την άνοδο των αντισημιτικών ενεργειών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Σε έντονη ατμόσφαιρα οι τρεις πρυτάνεις απαντούσαν επί πέντε ώρες στις ερωτήσεις της Στέφανικ. Η βουλευτής πίεσε τις τρεις επικεφαλής των πανεπιστημίων ρωτώντας τες αν οι εκκλήσεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών για «ιντιφάντα» κρύβουν πίσω τους έκκληση «σε γενοκτονία εναντίον των Εβραίων στο Ισραήλ και τον κόσμο».

Προς το τέλος της ακρόασης η Στέφανικ επέμεινε, ρωτώντας αν η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς των πανεπιστημίων αναφορικά με την παρενόχληση.

Οι τρεις πρυτάνεις αρνήθηκαν να χαρακτηρίσουν αυτές τις εκκλήσεις εκφοβισμό ή παρενόχληση και επεσήμαναν ότι εξαρτάται, ανάλογα με το «περικείμενο» και από το αν αυτό μεταφράζεται σε αξιόποινη συμπεριφορά ή πράξεις. Όλες τους υπερασπίστηκαν την ελευθερία του λόγου.

«Δεν εξαρτάται από το περικείμενο, η απάντηση είναι ναι και γι’ αυτό θα πρέπει να παραιτηθείτε. Αυτές είναι απαράδεκτες απαντήσεις», τόνισε η Στέφανικ.

Η δωρεά των 100 εκατ. δολαρίων

Την Παρασκευή η Γκέι εξέφρασε «τη λύπη της» για το γεγονός ότι οι δηλώσεις της προκάλεσαν περισσότερο «πόνο και αναστάτωση», ενώ η Μαγκίλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το οποίο ζητεί συγνώμη αφού ένας δωρητής απείλησε να αποσύρει δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων στο UPenn.

Τελικά το Σάββατο η πρύτανης του UPenn παραιτήθηκε υπό την πίεση αποφοίτων του πανεπιστημίου, φοιτητών, δωρητών και μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σκοτ Μποκ.

Από την πλευρά της η επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησε την Πέμπτη (7/12) έρευνα για τον «ενδημικό αντισημιτισμό» στα πανεπιστήμια.

Μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, τις οποίες ακολούθησε η αντεπίθεση του εβραϊκού κράτους και ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας, η σύγκρουση μεταφέρθηκε στα πανεπιστήμια της Ivy League στις ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ, το MIT, το UPenn και το Columbia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ