ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υπέρ του δικαιώματος στο άσυλο τάχθηκε ο Μακρόν

Γαλλία: Υπέρ του δικαιώματος στο άσυλο τάχθηκε ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

Υπέρ του δικαιώματος στο άσυλο τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι, με αφορμή την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η Γαλλία διατηρεί τη μακρά παράδοσή της στο άσυλο για όλους εκείνους των οποίων τα δικαιώματα απειλούνται στη χώρα τους και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτό το δικαίωμα στο άσυλο. Είναι αυτό που προστατεύει τους αγωνιστές της ελευθερίας, που σχεδιάστηκε στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τόσοι πολλοί απάτριδες κυκλοφορούσαν σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο Μακρόν κατά την ομιλία του στο Παλέ ντε Σαγιό του Παρισιού όπου συντάχθηκε η Διακήρυξη του 1948.

«Το να σκεφτόμαστε να λύσουμε τα σύγχρονά μας προβλήματα ξεχνώντας αυτά τα δικαιώματα, που είναι η ίδια η βάση της Δημοκρατίας μας, όσον αφορά τη Γαλλία, αλλά και την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης μας, θα ήταν λάθος, όχι απλώς πολιτικό αλλά ηθικό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Γαλλία στέκεται «ιδιαίτερα στο πλευρό των Αφγανών γυναικών, των οποίων τα πιο βασικά δικαιώματα παραβιάζονται σήμερα τόσο σοβαρά», μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε ευρύτερα τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι αρχές δεν είναι πολιτισμικές, δεν είναι δυτικές, δεν είναι χρονολογημένες ή γεωγραφικά οριοθετημένες», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα, «αυτό το είδος του σύγχρονου ρεβιζιονισμού, που βλέπουμε να επανεμφανίζεται παντού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ